Fire eksponert for gass på Aukra

En person ble sendt til sykehus etter en mindre gasslekkasje på anlegget for ilandføring av gass fra Ormen Lange-feltet på Aukra i Møre og Romsdal onsdag ettermiddag.

Prosesseringsanlegget Ormen Lange på Aukra.   Foto: Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Nyhamna/Oslo:  – Fire personer var involvert. Tre av dem var inne i bygget der lekkasjen skjedde, mens den fjerde entret bygget like etter. Alle har fått oppfølging av helsevesenet. Tre av dem er sjekket ut, mens én ble sendt til sykehuset i Molde for ytterligere undersøkelser, opplyser kommunikasjonssjef Kitty Eide i Shell Norge.

Lekkasjen skyldtes en feil i en strømfordelingsstasjon på gassprosesseringsanlegget for Ormen Lange-feltet på Nyhavna på øya Gossa. Personen som ble sendt til sykehus, skal ikke være alvorlig skadd.

– Det dreier seg om små mengder gass som kom ut av et koblingsanlegg. Det er ikke snakk om lekkasje av naturgass, presiserer Eide.

Røykdykkere

Politiet ble varslet om gasslekkasjen klokken 16.24. Et eget industrivern på stedet gikk gjennom bygget for å finne ut hva slags gass det var snakk om. Røykdykkere fra brannvesenet ble også sendt til stedet for å undersøke bygget.

– I dag var det i underkant av 500 personer på jobb på Nyhavna. Dette er mye mer enn normalt fordi det pågår et større modifiseringsprosjekt på anlegget, sier Kitty Eide.

Selve gassfeltet Ormen Lange ble funnet i 1997 og er det nest største som er påvist og satt i drift på den norske kontinentalsokkelen. Det ligger om lag 140 kilometer nordvest for Kristiansund.

Gassrørledning

Gassrørledningen Langeled går helt fra Aukra til England og strekker seg over 1.200 kilometer. Den er dermed verdens nest lengste gassrørledning til havs. Ledningen forsyner England med naturgass fra både Ormen Lange og Trollfeltet.

Det er Norske Shell som er driftsoperatør på Ormen Lange. Petoro og Statoil er de største medeierne med henholdsvis 36,5 og 25,4 prosent, etterfulgt av Shell Norge, Dong Energy og Exxon Mobil.

På forsiden nå