Seks kommuner fra Nordmøre vil til Trøndelag, men fylkespolitikere vil holde Møre og Romsdal samlet.

12. og 13. desember vil et stort flertall av Fylkestinget i Møre og Romsdal gå inn for å beholde Møre og Romsdal som egen region. Kun Rindal vil Møre og Romsdal gi fra seg til Trøndelag. Aure, Smøla, Halsa, Kristiansund og Surnadal bør fortsatt være en del av Møre og Romsdal, mener et flertall av fylkespolitikerne i Møre og Romsdal.

- Jeg føler meg trygg på at fylkestinget vil holde Møre og Romsdal samlet som en region. Jeg tror heller ikke Stortinget deler opp Møre og Romsdal. Jeg kan ikke se for meg at de vil ødelegge en velfungerende region, som vi er produksjon- og forvaltningsmessig, sier fylkesordfører i Møre og Romsdal, Jon Aasen (Ap), til Adresseavisen.

Bekymret for samholdet

- Men jeg ser det er en utfordring for Nordmøre å finne sin plass i nye Møre og Romsdal. Så mye har skjedd og blitt sagt de siste årene, og veldig mange har forventninger om at det skal skje forandringer. Når ikke disse forandringene skjer, så vil det være en utfordring å dra i samme retning, sier Aasen. Han sammenligner fylket med en stor slekt, der deler av slekta føler de har kommet på kant med resten av slekta, og slekta blir polarisert.

- Da ser man ofte mer bakover enn framover - og leter etter det negative. Med dette som bakteppe vil de kommende årene bli en utfordring for Møre og Romsdal, tror Aasen. Han sier at regiondebatten har tappet innbyggerne i fylket for det meste.

- Ikke minst for mulighet for en god dialog. Samholdet er svekket og debatten har tappet oss for krefter, fortsetter Aasen. Han mener at nordmøringene ikke har noen grunn til å føle seg dårlig behandlet av fylkeskommunen.

- Vi har lagt fram dokumentasjon på hvordan fylkesbudsjettet er fordelt gjennom årene, og da har Nordmøre kommet bedre ut enn Romsdal og Sunnmøre i forhold til folketallet.

Kristiansund sliter

Aasen og andre fylkespolitikere i Møre og Romsdal tror den store utfordringen i framtida er å få fylket til å dra i samme retning. Noen politikere har også nevnt at fylket ikke kan gjøre store investeringer på Nordmøre så lengre regionen søker seg nordover. Her er blant annet Todalsfjordprosjektet, som kan binde sammen indre Nordmøre, nevnt.

- Vi må heve oss over den slags retorikk, sier Aasen, som vil i tettere dialog med regionrådet for Nordmøre, og følge opp Kristiansund spesielt. Nordmørsbyen har etablert seg med høy, stabil arbeidsledighet. Mens olje og gass sliter, går mesteparten av det øvrige næringslivet på Nordmøre, som oppdrett, fiskeri og aluminium, så det suser.

- Å etablere flere gode tilbud innenfor høyere utdanning i Kristiansund vil være et sentralt bidrag fra vår side. Kristiansund er ekstra utsatt nå fordi det er en olje- og gass-by, men det er ikke en by som vil ligge med brukken rygg i evigheten. Kristiansund vil reise seg igjen.