Ti måneder gamle Sebastian Gils Ødegaard døde 22. februar i fjor, etter å ha blitt forsøkt fraktet i helikopter fra Kristiansund til St. Olavs hospital i Trondheim. I etterkant av dette har flere fremmet kraftig kritikk mot helsevesenet fordi lokalsykehuset i Kristiansund hadde helgestengt barneavdelingen for å spare penger.

Statens helsetilsyn la fredag fram sin endelige rapport om saken. Tilsynet konkluderer med at Helse Møre og Romsdal ikke ga den lille gutten forsvarlig helsehjelp før den aktuelle helgen da dødsfallet skjedde.

Helseforetaket handlet heller ikke forsvarlig i forbindelse med transportoppdraget. Gutten fikk heller ikke forsvarlig helsehjelp på Kristiansund legevakt.

– Statens helsetilsyn har kommet til at det foreligger forhold som tilsier å anbefale foretaksstraff mot Helse Møre og Romsdal HF. Statens helsetilsyn har blant annet lagt vekt på at foretaket ved valg av en slik organisasjonsmodell skulle hatt større oppmerksomhet rundt det helhetlige risikobildet, skriver tilsynet.