Kan bli evakuering under Mannen

NVE oppgraderer farenivået for fjellpartiet Veslemannen til oransje dagen før det er meldt store nedbørsmengder i fjellområdet.

Faregrenen for Mannen er nå justert opp til oransje.  Foto: Richard Sagen

Saken oppdateres.

- Det er meldt ganske store nedbørsmengder tirsdag og vi forbereder oss på å kjøre på vann fra de store vanntankene på fjellmassivet, i et håp om å kunne utløse fjellskredet fra Veslemannen, sier Lars Harald Blikra til Adresseavisen.

Beveget seg mye

Han forteller at fjellmassivet har beveget seg mye på lite nedbør den siste tiden, og har beveget seg opp mot to centimeter i døgnet den siste tiden.

- I løpet av året har fjellmassivet beveget seg rundt en meter. Den siste tiden har fjellet reagert kjapt på nedbør, og da går vi på faregrad rødt og evakuering. Da vil vi kjøre på med vann i tillegg fra de store tankene som er etablert på toppen av fjellmassivet, sier Blikra.

Han sier at NVE gir varslet for å forberede de som bor under Mannen. De skal nå også ha blitt varslet via SMS.

Skal lite nedbør til

NVE har fått på plass en modell som viser antatt  bevegelse framover i tid, skriver NVE i en pressemelding. Denne er basert på tidligere bevegelser og effekten av nedbør.

På bakgrunn  av denne og den senere tids økning i bevegelse ved lite nedbør har vi sett at det skal svært lite nedbør til før bevegelsene øker.

Det er varslet relativt store nedbørsmengder fra i morgen formiddag. NVE forventer derfor en markant økning i bevegelse i løpet av kvelden i morgen.

På denne bakgrunn har NVE funnet det riktig å heve farenivået til oransje for Veslemannen.

Det er ventet at oppimot 180 000 kubikk vil komme med skredet.

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå