Fortsatt høy fare ved Veslemannen

Hastigheten i fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen økte markant tirsdag ettermiddag.

Det har allerede begynt å regne ved Mannen, men det er for tidlig å si om det er nok til at det får en effekt.  Foto: Tommy Fossum

Saken oppdateres.

Siden nedbøren i selve Mannen kom som snø i stedet fort regn, ble det ikke nok bevegelse til at steinmassene som er i ferd med å gli ut, løsnet. NVE opprettholder skredfaren i området som høy og dermed farenivå oransje.

Bevegelsen var størst tidlig natt til onsdag med omkring 20 mm/døgn. Siden har bevegelsen avtatt noe og er nå om lag 17 mm/døgn. Smelting under snøen medfører noe tilsig av vann til Veslemannen, men ikke i  tilstrekkelig mengde til at NVE forventer vesentlig økt bevegelse. Det er meldt noe nedbør onsdag og mye nedbør fredag og lørdag. Med bakgrunn i slike hastigheter, og med værprognoser som tilsier fortsatt mye nedbør og usikre temperaturprognoser, opprettholdes oransje farenivå, skriver NVE i sin dagsrapport onsdag.

Klokken 15 tirsdag begynte det å regne i Romsdalen. Bekkene nedover fjellsidene vokste. I dalen var dyrene flyttet på andre siden av elva - og beboerne ventet på hva de varslede nedbørsmengdene ville gjøre.

Ved 21-tiden tirsdag var ikke bevegelsene så store at NVE ville skru opp farenivået til rødt. Årsaken er at nedbøren legger seg som snø i det rasutsatte fjellpartiet.

Ingen markant økning

Mandag ble farenivået oppgradert til oransje etter varsel om relativt store nedbørsmengder fra tirsdag formiddag. I løpet av tirsdagen ble det meldt oppimot 27 mm nedbør ved Mannen målestasjon. Så mye nedbør er det lenge siden det har kommet i fjellpartiet.

NVE forventet en markant økning i bevegelse i løpet av tirsdagskvelden, men det skjedde ikke. Hastigheten har siste døgn vært målt til 6 millimeter i døgnet i øvre del av området og rundt en millimeter i nedre del

Slitne beboere

Beboerne i Romsdalen har ventet på skredet i flere år, og beboerne i området begynner å bli svært slitne av den uavklarte situasjonen og evakueringer de siste årene.

Hvor stort skredet vil bli den dagen det kommer, er usikkert. Dersom den øvre delen også tar med seg den nedre delen, vil skredet naturlig nok bli stort.

Lite skal til

Sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE forteller at fjellmassivet har beveget seg mye på lite nedbør den siste tiden og mener det skal svært lite nedbør til før bevegelsene øker.

- For et par uker siden beveget fjellpartiet seg opp til tre centimeter i døgnet, nå er det nede i én centimeter i døgnet den siste tiden. Men jo lengre tid det går med kraftig nedbør, jo mindre tåler det, sier Blikra til NTB.

Kontrollert ras

NVE har pumpet tusenvis av liter vann fra et fjellvann på baksiden av Mannen opp i tre store tanker. I tillegg skal det pumpes opp 9000 liter i timen fra et vann i nærheten.

Vannet skal sprøytes gjennom slanger ned i sprekkene i fjellpartiet og få partiet Veslemannen til å rase ut. Dette skal skje når bevegelsene er store og folk i faresonen allerede er evakuert.

Dersom ikke det lykkes å få utløst raset i oktober, vil planene bli utsatt til neste år. Da vil vanntankene tømmes og vannpumpe og strømaggregat flyes ned fra fjellpartiet før vinteren settes inn.

180 000 kubikk

Ifølge NVE regner man med at et skred kan utløse et sted mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter masse. I oktober 2014 ble folk nedenfor fjellpartiet evakuert av frykt for at det skulle rase ut. Det samme skjedde i september 2015 og i august i fjor, men raset uteble.

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå