Bevegelsene øker i Veslemannen

Bevegelsene i fjellpartiet Veslemannen har økt og har nå den største hastigheten som er målt. Farenivået er hevet til rødt, og beboerne er nok en gang evakuert.

Se livebilder fra Mannen. Video: VG

Saken oppdateres.

I den mest aktive delen av fjellpartiet i Møre og Romsdal er det registrert bevegelser i en hastighet som tilsvarer 36 centimeter per døgn, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en rapport søndag kveld.

Det har gått to relativt store steinsprang fra dette området de siste to dagene.

Les også: Ordføreren mener: - Det er nå eller aldri

Bevegelsene i den nedre delen av fjellpartiet er mindre, på 7 millimeter per døgn.

NVE hever farenivået på Veslemannen til rødt, noe som innebærer «ekstrem rasfare». Bildet er tatt søndag ettermiddag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix  

 

Søndag morgen ble farenivået for fjellpartiet hevet til rødt – som innebærer at NVE mener det er «ekstrem fare» for ras. Farenivået ble økt på grunn av økte bevegelser i fjellpartiet og varsel om regn og mildvær.

Ikke vann-forsøk

Veslemannen er en liten del av det ustabile fjellet Mannen i Møre og Romsdal. Forrige torsdag hevet NVE igjen farenivået til rødt. De forsøkte å fremprovosere et ras ved å pøse på med vann, men det lyktes ikke.

Les også: Her er vanntankene som kan få Veslemannen til å rase

Kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad i NVE sier til NTB at det er så mye bevegelser i det mindre partiet at det er riktig å varsle rødt farenivå.

– Det er såpass dårlig vær der oppe nå, så det er ikke aktuelt for oss å foreta vanning. Det er mye vind og umulig å komme opp i fjellet, sa Hillestad søndag.

– Øker faren for skred

I løpet av sist uke er det registrert bevegelser på 412 millimeter ved et målepunkt i den øvre delen. Bevegelsen har vært 138 millimeter i løpet av et døgn. Også ved et punkt lenger ned er det registrert økte bevegelser.

Fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen. Foto: Cornelius Poppe/ NTB scanpix 

 

Mildvær og regn fører til økt bevegelse, noe Hillestad sier man spesielt så i den forrige runden da NVE hevet farenivået til rødt.

Les også: - Blir blant de største fjellskredene i Norge

– Med en gang det ble mer regn økte hastigheten, og med en gang vi tilførte vann fra vårt anlegg, økte den. Det er også en del snø der oppe nå, så med mye regn og snøsmelting øker faren for skred, sa Hillestad.

Hillestad sa det ikke er mulig å spekulere på hvorvidt det vil gå et skred fra fjellet.

– Det gjør det så klart vanskeligere for dem som bor under fjellet.

Evakueres igjen

Rauma kommune evakuerte torsdag forrige uke de elleve beboerne i de fire husstandene som holder til i fareområdet ved Mannen. Søndag 8. oktober fikk de flytte hjem igjen.

 

Rauma-ordfører Lars Olav Hustad bekreftet overfor NTB litt over klokka 11 søndag at alle beboerne var evakuert. Beboerne i to av husene er bortreist i helga, mens de seks beboerne i de to andre boligene er evakuert.

– Det er selvfølgelig veldig belastende for dem. Det tar jo på psykisk. De har forståelse for situasjonen, og jeg må få rose dem som bor der. De krummer nakken nok en gang, sier Hustad.

Politiet har deltatt i evakueringsarbeidet, sier operasjonsleder Tove Anita Asp i Møre og Romsdal politidistrikt til VG. Politimesteren har også gitt ordre om oppholdsforbud i området under mannen.

Bane Nor melder på Twitter at strekningen Bjorli–Åndalsnes er stengt for all togtrafikk på grunn av det økte farenivået.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Fakta om fjellpartiet Mannen
  • Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma kommune i Møre og Romsdal, 44 kilometer sørøst for Molde og 13 kilometer sør for Åndalsnes.
  • Mannen er en del av det 3 kilometer lange Børa-Mannen-komplekset.
  • Veslemannen utgjør en mindre del av det ustabile fjellpartiet. Dette partiet er mellom 1.100 og 1.200 meter høyt og har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter.
  • Fjellet er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009.
  • I oktober i 2014 ble flere hus og fritidsboliger under fjellet evakuert i en periode. Geologer fryktet da at det store raset skulle skje, men det ustabile fjellpartiet roet seg.
  • Også i september 2015 og august 2016 var det evakuering da farenivået ble hevet til rødt.
  • Sent onsdag kveld ble farenivået på nytt hevet til rødt. Beboere i fire husstander er evakuert.
  • NVE forsøker å fremprovosere et ras ved å pumpe vann ned i fjellsprekken.
  • Kilde: NTB
På forsiden nå