Som innleder til stiftelsesmøtet til Orkland Ap for halvannen uke siden holdt Giske sin første offentlige opptreden etter varslingssakene. Tirsdag kveld er han igjen å finne på talerstolen, denne gang som innleder for Surnadal Aps årsmøte.

Giske om støtten fra mamma og pappa

- Kapasitet

Noe ordfører og leder i Surnadal Ap, Lilly-Gunn Nyheim ser frem til.

- Vi regner Trond som en Surnadal-venn, og som alltid når han skal tale er forventningene høye. Trond er en politisk kapasitet, og det er ikke mange som han når vi kommer til politikk i Norge, sier Nyheim.

Hun har kjent Giske i mange år, og tok initiativ til å få han som innleder.

- Det er jo ikke verre enn å spørre. Vi inviterte han, og han takket ja. Hvert år har vi gjester, og både Rune Olsø, Anniken Huitfeldt og Else May Botten har vært med oss før, sier hun.

Les alle sakene om Trond Giske her

- Plettfritt rulleblad

- Var det noe diskusjon rundt det å ha han som innleder med tanke på det som har skjedd?

- Nei. Styret er helt enig. Jeg vil ikke uttale meg om selve sakene, og har heller ikke lest varslene. Men vi har lagt saken bak oss, og husk at det ikke har skjedd noe kriminelt. Giske har plettfritt rulleblad, og han kommer hit som stortingspolitiker, sier hun.

I forkant, underveis og etter talen i Folkets Hus Gjølme i Orkdal var det enormt trykk. Alle var der, og alle ville ha en bit av Giske. Nå er det primært lokalavisene som har meldt interesse, og ikke tror hun det blir overfylt i kantina heller.

Støre om Giske: Har ikke snakket med han på flere uker

Trampeklapp

- I Orkdal ble han møtt med trampeklapp, vil det skje i kveld?

- Jeg håper han blir mottatt som en hvilken som helst stortingspolitiker, og det er ikke vanlig med trampeklapp her, så jeg kan ikke se det vil skje. Han er invitert som stortingspolitiker, og blir mottatt som det, sier ordføreren.

I talen vil Giske komme innpå mye av det samme som han gjorde i comebacktalen. I tillegg varsler Nyheim at både energipolitikk, eiendomsskatt og arbeidslivspolitikk vil snakkes om.

- Vi skal ha årsmøte i etterkant av innledningen, og har forslag til uttalelse om at Norge sier nei til EUs energiunion. Jeg er spent på hva han sier om det, sier hun.

I tillegg til Surnadals egne Ap-medlemmer er kolleger fra nabokomunner også invitert.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter