NVE varsler rødt farenivå for Veslemannen

NVE satte fredag farenivået for Veslemannen opp til rødt. Politiet evakuerer området under fjellet, og Raumabanen er stanset.

Det er igjen rødt farenivå på Veslemannen.  Foto: Jonas Bjørkli

Saken oppdateres.

I en pressemelding skriver politimesteren i Møre og Romsdal at det er innført ferdsels- og oppholdsforbud under Veslemannen i Rauma kommune.

Det skjer etter at NVE besluttet å høyne farenivået for fjellpartiet fra oransje til rødt.

– Beboere på gårdsbrukene Lyngheim og Rønningen i Rauma kommune er besluttet evakuert. Eierne av fritidsboliger på vestsiden av elva Rauma mellom Rønningen og Skjervaholen er varslet om beslutningen. Det innføres samtidig stopp i all togtrafikk på Raumabanen forbi det utsatte området, skriver politimesteren.

Det legges til at beslutningen er i samsvar med beredskapsplanen for Rauma kommune.

De elleve beboerne under fjellet ble evakuert fredag kveld, for sjette gang siden 2014.

Kontinuerlig buldring

Fra kl. 20.30 fredag kveld har det vært nesten kontinuerlig buldring fra fjellet Mannen i Romsdalen. NRK Møre og Romsdal melder at det kommer brungrå leirmasse ned der det vanligvis er en bekk.

Fjellområdet beveger seg mellom seks og ti cm i døgnet i den øvre delen. Deler av fjellpartiet har beveget seg opptil fem meter siden målingene ble i gang satt.

– Det har vært en klar akselererende trend på hastigheten til bevegelsene. Det er vanskeleg å si noe om når det eventuelt kan gå et ras, men nedbør er en faktor som kan utløse det, sier geolog Gudrun Dreiås Majala til NRK Møre og Romsdal.

På forsiden nå