Evakuerer cruiseskip med 1300 personer på Hustadvika i Møre og Romsdal

- Det er ekstremt dårlig vær og skipet krenger voldsomt. Det forteller Frank Einar Vatne som ser på skipet fra huset sitt.

Saken oppdateres.

Cruiseskipet «Viking Sky» har motorproblemer på Hustadvika i Møre og Romsdal og ligger nesten i fjæresteinene inn mot land. Ifølge Marine Traffic var skipet på vei fra Tromsø mot Stavanger.

Passasjerene blir nå heist opp i helikoptre en etter en, ifølge Romsdals Budstikke.

- Det er helt vilt. Det er ekstremt dårlig vær, og det kan fort bli en katastrofe, sier Frank Einar Vatne, som står og ser på skipet, til Adresseavisen.

- Det er svært grov sjø, og skipet ligger i et område som er fullt av skjær og grunner. Det hadde vært katastrofe å sette en livbåt på sjøen i dette været, fortsetter Vatne. Han syns det er merkelig at skipet valgte å gå over Hustadvika i dette været.

Vatne forteller at han ser tre helikoptre som er i gang med evakueringen av personene om bord. Det er opprettet en base i en idrettshall for mottak av de evakuerte fra skipet.

Cruiseskipet «Viking Sky» ba om hjelp da det forsøkte å krysse havstrekningen Hustadvika utenfor Møre og Romsdal lørdag ettermiddag.  Foto: Odd Roar Lange/NTB Scanpix

- Fem til sykehus

Politiet varslet om hendelsen på Twitter klokken 14.58 lørdag, og skrev da at de 1300 personene om bord blir evakuert på land.

De opplyser at det er politiet som har ansvaret for evakueringen, mens innsatsen ved det havarerte skipet ledes av Hovedredningssentralen.

Politiet opplyser at passasjerene blir tatt med til Brynhallen i Fræna kommune, og at per klokken 16.30 var de første 100 passasjerene kommet i land.

Ifølge VG er fem av de evakuerte kjørt til sykehus, men skadetilstanden er ukjent.

Etter klokken 17.00 opplyste politiet at det på dette tidspunktet ikke var rapportert om alvorlige personskader. De opplyser også at Sivilforsvaret, Røde Kors, Heimevernet, Fræna kommune, brann, helse og redningshelikopter alle deltar i innsatsen.

Cruiseskipet var på vei fra Tromsø til Stavanger da det fikk problemer. - Det er svært grov sjø, og skipet ligger i et område som er fullt av skjær og grunner, sier et øyenvitne.  Foto: Frank Einar Vatne

- Lettere skader

Klokken 16.50 opplyste Hovedredningssentralen i Sør-Norge at fem helikoptre og en rekke fartøyer deltar i evakueringen. Det er tidligere opplyst at man hadde fått i gang den ene av skipets motorer, og ifølge HRS jobbes det med å få flere enn den ene i gang.

De opplyser også at en av de evakuerte passasjerene har lettere skader.

Ifølge VG er det cruiseskipet «Viking Sky» som har problemer. Skipet skal i 15-tiden befinne seg knapt 2,5 nautiske mil fra land.

– Skipet har motorproblemer, og problemer med fremdriften. Det blåser 38 knops vind i området, sa operasjonsleder Tor André Franck Gram i Møre og Romsdal politidistrikt til VG.

Hustadvika er et langt åpent havstykke utenfor Fræna i Møre og Romsdal, i skipsleia mellom Molde og Kristiansund.  Foto: Skjermdump

Hovedredningssentralen i Sør-Norge opplyste at de har sendt flere helikoptre og fartøy mot stedet, og at den lokale redningssentralen etablerer et mottak på land.

– De fire helikoptrene skal fly i skytteltrafikk mellom skipet og Hustad 2 kilometer unna. Hvert helikopter kan ta 15–20 passasjerer med seg på hver tur, sa pressetalsmann Einar Knudsen i HRS Sør-Norge til Aftenposten.

- Én motor i gang

Ifølge NTB opplyste Tor André Franck Gram til dem klokken 15.30 at skipet hadde fått start på den ene motoren, men at det var for tidlig å si om skipet vil kunne gå for egen maskin.

- Hustadvika er historisk sett et havområde der det har vært en del ulykker, men hittil i år har det vært rolig, sier Gram.


Redningsselskapet opplyste på Twitter at redningskøytene RS «Erik Bye» og RS «Mærsk» ble sendt ut for assistere cruiseskipet, men at begge måtte snu på grunn av det dårlige været og hensyn til egen sikkerhet.Skipet er i flåten det rederiet Viking Cruises, og ifølge deres nettsider ble skipet bygget i 2017. Ifølge nettstedet Marine Traffic var skipet på vei sørover fra Tromsø til Stavanger da problemene oppsto.

Viking Cruises er eid av den norske milliardæren Torstein Hagen. Ifølge Wikipedia har skipet plass til 930 passasjerer og det har 260 mannskapslugarer.

Meteorologisk Institutt sendte fredag ut farevarsel om høy vannstand og høye bølger i Trøndelag, på grunn av et stort stormsenter som var på vei inn mot Midt-Norge og Nordland.

  Foto: Skjermdump fra Marine Traffic

På forsiden nå