Cruiseskipet Viking Sky trygt i havn i Molde

Cruiseskipet Viking Sky la til kai i Molde klokka 16.30 søndag til applaus fra tallrike frammøtte. Dramaet i havet utenfor Møre og Romsdal var over - et døgn etter det startet.

Cruiseskipet Viking Sky kom søndag til kai i Molde.Kreditering: VG TV

Saken oppdateres.

- We love you Norway, blir det ropt fra skipet. Folk på land jubler tilbake, melder Adresseavisens journalist på stedet.

Like etter 17.00 gikk de første passasjerene på land etter å ha hatt ei røff natt ombord i Viking Sky.

Få de siste oppdateringene i Adresseavisens livestudio her.

Tatt i mot av Røde Kors

Det blir opprettet et mottakssenter på Rica Seilet Hotel for de passasjerene som ikke ønsker å overnatte om bord i skipet fram til avreisen tilbake i hjemlandet.

– Arbeidet med å gi støtte til passasjerene vil fortsette når skipet ankommer Molde om kort tid, meldte aksjonsleder Trond Inge Larsgård i Røde Kors i en pressemelding søndag.

Hele evakueringsstaben er nå flyttet fra Fræna til Molde for være klar til å bistå de som trenger hjelp. Over 100 personer fra Røde Kors har vært i aksjon det siste døgnet.

Søndag ettermiddag kom cruiseskipet til kai i Molde.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

Skal flys ut av Molde i kveld

Allerede søndag kveld skal de første passasjerene forlate Molde med fly fra Årø flyplass. Resten reiser etter planen i løpet av mandagen, melder Møre og Romsdal politidistrikt.

Politiet oppfordrer samtidig skuelystne til å ikke trekke til Molde sentrum når skipet klapper til kai. Dette kan føre til store trafikale problemer, og politiet har allerede satt i verk tiltak for å regulere trafikken.


Vet ikke om det blir granskning

Statens havarikommisjon for transport har ennå ikke tatt stilling til om de skal granske motorhavariet til cruiseskipet, skriver Bergens Tidende.

– Vi følger saken tett. Vi har enda ikke tatt stilling til om vi skal undersøke den», skriver avdelingsdirektør Dag S. Liseth i en tekstmelding til avisen.

  Foto: Håvard Haugseth Jensen

Fly- og droneforbud

Det er innført et flyforbud i en radius på 5 nautiske mil rundt skipet som er under slep. Dette gjelder også droner, opplyser Hovedredningssentralen.

Det var 1.373 personer om bord da Viking Sky fikk motorstans i Hustadvika ved 14-tiden lørdag. Rederiet opplyser det nå er evakuert 479 passasjerer med helikopter og at det er 436 passasjerer igjen om bord i tillegg til et mannskap på 458.

Ifølge rederiet har 20 personer blitt skadd og får medisinsk tilsyn og pleie på lokale sykehus. Noen av disse er allerede skrevet ut.

Fræna kommune holdt flere pressekonferanser søndag. Ifølge kommunen er passasjerene engelsktalende.

Pårørende til reisende fra USA kan ringe 1-888-889-8837, mens gjester som har booket sin reise fra Storbritannia bes ringe 07585 779 853 eller 0208 780 7900, opplyser politiet.

Rederen er i Norge

Reder og styreleder Torstein Hagen i Viking Cruises har fløyet fra hjemmet sitt i Sveits til Norge. Han roser mannskapet og redningsarbeiderne.

Hagen ankom Molde sent lørdag kveld og har hatt et møte med en del av de evakuerte passasjerene og forteller at flere av dem lurte på hvordan de kunne få ting som pass og medisiner.

– Vi jobber med å organisere transport for dem hjem dit de bor. De første passasjerene reiser allerede søndag, opplyser rederiet i en pressemelding.

– Helt siden vi først fikk melding om at skipet hadde problemer har vår prioritet vært å sikre liv og helse til de om bord. Vi vil rette en stor takk til Hovedredningssentralen Sør-Norge, redningsmannskapet og alle andre som har bidratt i forbindelse med evakuering. De har handlet med profesjonalitet, dyktighet og iherdighet under svært vanskelige værforhold. Vi vil også få takke alle på land som har vist våre gjester omsorg og gjestfrihet etter det som har vært en krevende opplevelse for mange, sier Hagen i pressemeldingen.

Kutt og brudd

Over 100 frivillige fra Røde Kors jobbet hele natt til søndag ved mottakssenteret i Brynhallen på Hustad og på hotellene i Molde og Kristiansund, opplyser aksjonsleder Trond Inge Larsgård.

– Flere av passasjerene som har kommet til land er forslått, har kutt eller bruddskader. Når de kommer til evakueringssenteret blir de registrert, og de får tørre klær og varme pledd. Mange er også traumatisert av det de har opplevd og trenger å bli ivaretatt når de kommer til land, sier Larsgård.

På forsiden nå