Økte bevegelser i Veslemannen - rødt farenivå

Bevegelsene i fjellpartiet Veslemannen økte ytterligere natt til tirsdag, selv om det ikke har vært nedbør det siste døgnet, opplyser NVE.

Farenivået ved Veslemannen i fjellpartiet Mannen i Rauma kommune i Møre og Romsdal er igjen oppjustert til rødt. Bildet ble tatt i fjor høst.  Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Bevegelsene er på 27 centimeter per døgn i øvre og midtre del. Det er samtidig målt økte bevegelser på rundt 12 centimeter per døgn i nedre del. Hastigheten i nedre del har ikke vært målt tidligere i år.

NVE opprettholder derfor rødt farenivå for fjellpartiet, ifølge Varsom.no.

– Bevegelser i fjellpartiet til tross for at det ikke har vært noen nedbør siste døgn, vitner om at Veslemannen er svært ustabil, skriver NVE.

Nivået ble oppjustert til rødt, som er det høyeste, fredag kveld 30. august. Beboerne under fjellpartiet ble da evakuert for 16. gang.

– Vi ser så stor hastighet over lengre tidsrom som vi ikke har sett tidligere, sier vakthavende geolog Gudrun Breiås Majala til VG.

Veslemannen er en relativt liten, men aktiv del av det ustabile fjellpartiet Mannen. Partiet har et volum på 120.000 til 180.000 kubikkmeter. Det utgjør rundt 1 prosent av Mannens samlede volum.

Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Det har blitt kontinuerlig overvåket siden 2009.

Mannen har preget nyhetsbildet i fem år. Les flere saker om det lunefulle fjellet her

På forsiden nå