Innbyggerne i Rauma våkner opp til et fjellparti uten Spiret

Etter at store deler av Veslemannen torsdag kveld raste ut har det skjedd betydelige forandringer i fjellsiden og Spiret er borte.

Video med tillatelse fra NRK Møre og Romsdal

Saken oppdateres.

– Vi ser det at Spiret og en stor del av Veslemannen gikk ut i går kveld. Det er fremdeles noe bevegelser og masser igjen i fjellpartiet, men det er naturlig etter et sånt skred, sier vakthavende geolog Gudrun Majala i Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) til NTB.

I flere år har det 50 meter høye Spiret holdt det rasfarlige fjellpartiet på plass.

Før og etter: Store deler av fjellpartiet Veslemannen raste ut torsdag kveld. Bildet til venstre er tatt torsdag ettermiddag, bildet til høyre fredag morgen. (Montasje)  Foto: Ørn E. Borgen/ NTB scanpix

 

Fredag starter geologer arbeidet med å kartlegge omfanget av raset. Det vil bli tatt i bruk webkamera for å se hvor mye masse som har rast ut. Geologene som skal befare stedet kommer fra Trondheim. Det vil derfor ta litt tid før de er på plass fredag.


Lavt skydekke over husene ved Veslemannen fredag morgen. I løpet av natten har det gått flere ras.  Foto: NTB Scanpix

 

Kartlegging

Fredag starter kartleggingen.

– Vi vil starte med å se på webkamera når det blir lyst for å se hvor mye som har rast og om det fortsatt er aktivitet i området. Videre vil vi forøke å fly en drone over stedet for å ta bilder og dokumentere skredet, forteller Skrede til NTB.

– Vi kommer nok ikke til å gå ned i området, men det er mulig vi går til toppen og ser ned. Slik som det er nå er det ikke forsvarlig å gå ned i området, sier Skrede.


Lettet

Ordfører Lars Olav Hustad i Rauma uttalte torsdag kveld til VG at innbyggerne nå kan føle seg lettet etter fem krevende år.

– Dette er først og fremst en stor dag for dem som endelig skal få fred, sier han og tilføyde at han er glad for at dette kan bety slutten på de mange evakueringene.

– Det kan hende det har gått så store masser at det ikke lengre er fare for hus og jernbane, og da kan de nok føle seg lettet. Men først må vi avklare hva som har rast, sier Skrede.

Torsdag kveld gikk et stort ras ved Veslemannen. I løpet av natten har det gått flere mindre ras.  Foto: Ørn E. Borgen

Farenivået for fjellpartiet har vært rødt siden fredag 30. august. Nedbør er årsaken til at bevegelsene har økt i dagene etter.

Olje- og energiministeren på besøk

Klokken 14 vil det bli holdt et pressemøte der NVEs seksjonssjef, Lars Harald Blikra, og ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad (H), orienterer om situasjonen. Politiet vil også være til stede.

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) vil også besøke Rauma fredag i forbindelse med torsdagens skred. Freiberg vil møte ordfører Hustad, representanter fra NVE og lokale beredskapsmyndigheter.

Farenivået for fjellpartiet er fremdeles rødt, opplyser Majala. Dermed får ikke beboere flytte hjem enn så lenge.

– Det vil bli gjort fortløpende vurderinger av farenivået, sier Majala.

Gode data

Bare fra klokken 23 torsdag kveld til klokken 4.45 tidlig fredag morgen ble det registrert hele 24 ras, ifølge en fersk rapport fra Sivilforsvaret.

Farenivået for fjellpartiet har vært rødt siden fredag 30. august. Nedbør er årsaken til at bevegelsene har økt i dagene etter.

Torsdag gikk det en rekke større og mindre skred fra fjellpartiet, før det kraftigste skredet gikk ved 21-tiden. Grunnet nattas mørke har NVE ikke foreløpig full oversikt over omfanget, men mener det er det største raset siden målingene startet høsten 2014.

– Vi har gode data på måleinstrumentene og overvåker området. Det vil bli gjort videre undersøkelser senere i dag for å avdekke volumet som er gått og hva som er igjen, sier Majala.

Geolog Lars Harald Blikra anslår overfor NRK at det kan ha rast ut mellom 50.000 og 100.000 kubikkmeter med masse.

Det er ifølge VG registrert rystelser fra skredet helt fra Trondheim til Bergen.

Langvarig

Siden 2009 har fjellet blitt overvåket kontinuerlig i et forsøk på å forutsi når det kom til å rase. Høsten 2014 ble beboerne på nedsiden av fjellet evakuert for første gang, noe som har gjentatt seg en rekke ganger i de påfølgende årene. Geologene har fryktet at det store raset skulle gå, men hver gang har aktiviteten i det ustabile fjellpartiet roet seg.

Det har vært en rekke små og noe større steinsprang ved Mannen opp gjennom årene. I 2017 ble det gjort forsøk fra NVEs side på å provosere fram et ras ved å pumpe vann inn i fjellet. Forsøket var resultatløst.

I tillegg til at flere husstander har vært truet av de bevegelige steinmassene, har også Raumabanen og europavei 136 gjennom dalen vært utsatt.

Lavt skydekke i området ved Veslemannen fredag morgen. Det var i går kveld de første store rasene gikk.
 
        
            (Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix)

Lavt skydekke i området ved Veslemannen fredag morgen. Det var i går kveld de første store rasene gikk.   Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

På forsiden nå