Bevegelsene i fjellmassene økte sterkt natt til tirsdag, og de har fortsatt utover dagen.

Vanligvis beveger fjellet Mannen seg 2–3 cm i året. Det siste døgnet har et parti av toppflaten av fjellet beveget seg nesten 3,5 cm fra klokka 14.30 mandag ettermiddag til klokka 14.30 i dag.

Fem målepunkt i Mannen

Overvåkningsutstyr ble installert i tidsrommet 2009 til 2011. Det er dette utstyret som gir skrekkgrafene som geologene har vært vitne til de siste døgnene.

- Det er fem målepunkt som gir oss data. Denne grafen viser bevegelsen i disse målepunktene. Den blå og røde streken representerer målepunkt som er øverst i området som er i ferd med å skli nedover. Den turkise linjen er et referansepunkt i fast fjell, forklarer Einar Anda, geolog i Åknes/Tafjord Beredskap IKS.

Kan komme i kveld

Dermed viser grafen at det måles vesentlig høyere bevegelser høyere opp i fjellpartiet enn lenger ned.

- Det er ingen tvil om at 3,5 cm i døgnet er en stor bevegelse. Det er den største bevegelsen vi noensinne har målt. Men det er ingen jevn bevegelse, det har gått trinnvis, forteller Anda.

Sjefgeolog Lars Harald Blikra har tidligere sagt at skredet kan komme rundt midnatt i kveld. Geolog Anda mener det vil komme an på hvor lenge regnet varer.

- Vi har begrenset med erfaring når det gjelder noe sånt. Disse kurvene som vi overvåker er helt avgjørende i å kunne gi en prognose om når noe vil skje. Jeg blir ikke overrasket om det kommer i natt, sier han.

Overvåker fire fjell

Åknes/Tafjord Beredskap IKS overvåker tre ustabile fjell i Møre og Romsdal og samarbeider med Nordnorsk fjellovervåkning IKS om overvåkningen av et fjerde fjell i Troms.

- Vi har hatt overvåkning av disse fjellene bare i noen få år. Det er første gang vi overvåker noe som vil ende med et skred. Det vil bli et ganske stort skred, men likevel et lite fjellskred sammenlignet med en del av de historiske skredene vi har hatt tidligere. Disse skredene kan vi ikke unngå, men vi kan bli flinkere til å varsle slike skred, forteller han.

Anundsen på befaring

Erfaringer fra overvåkede fjell i Alpene viser at forut for et fjellskred så akselererer bevegelsene over flere uker eller måneder.

- Det er ikke så mye vi kan sette inn av tiltak, men enkelte steder i utlandet har man drenert fjellet for vann. I Mannen er det ikke noe vann å drenere ut, forteller Anda.

Onsdag skal justisminister Anders Anundsen (Frp) på befaring på stedet. Han vil ankomme Rauma rundt klokka 13.30.

Ved Mannen har et parti av toppflaten glidd ned 10-15 meter (illustrert ved gul pil). Denne forskyvningen er på 2-3 cm i året. Nå beveger dette området seg med 3-4 cm per døgn. Foto: Åknes/Tafjord Beredskap IKS