Helsetopp i Møre og Romsdal går på dagen

Direktør Astrid J. Eidsvik i Helse Møre og Romsdal sier opp sin stilling med umiddelbar virkning.

Direktør Astrid J. Eidsvik i Helse Møre og Romsdal opplever at hun ikke har full tillit i spørsmålet om hvor det nye fellessykehuset skal ligge.  Foto: Kristin Støylen

Saken oppdateres.

Over 500 mennesker demonstrerte torsdag kveld mot Helse Midt-Norges angivelige overstyring av sykehussjefen i Møre og Romsdal. Bent Høie (H) nekter for å ha instruert helseforetaket.

– Meldingen kom som et sjokk, sa Kristiansunds ordfører Per Kristian Øyen (Ap) til de frammøtte, ifølge Tidens Krav.

Sjokket var meldingen om at administrerende direktør Astrid J. Eidsvik i Helse Møre og Romsdal torsdag trakk seg på dagen, på grunn av det hun beskriver som manglende tillit i styret til Helse Midt-Norge.

Flere av demonstrantene frykter nyheten betyr at Helse Midt-Norge har bestemt seg for å legge sykehuset i Molde, ikke i Kristiansund.

Skal bestemme lokalisering

Neste uke skulle Eidsvik etter planen gi sitt råd om hvor det nye sykehuset for Nordmøre og Romsdal bør ligge.

– Jeg opplever nå i sluttfasen av arbeidet at Helse Midt-Norge har grepet inn i prosessen lokalt før min innstilling til styret er klar. Dette tolker jeg slik at Helse Midt-Norge ikke stoler på min dømmekraft i innspurten av dette krevende arbeidet, sier Astrid J. Eidsvik i en pressemelding.

Helse Møre og Romsdal er underlagt Helse Midt-Norge. De to helseforetakenes styrer skal behandle saken på sine respektive styremøter 17. og 18. desember.

– Jeg syns det er trist at Eidsvik valgte å trekke seg. Jeg kan bekrefte at det er en enighet knyttet til vurderinger av ulike kriterier som skal legges til grunn i saken, men det er styret som skal ta den endelige avgjørelsen. Det er ikke tatt noen avgjørelser på forhånd, sier styreleder Ola H. Strand i Helse Midt-Norge til NTB.

– Har ikke instruert

Da nyheten ble kjent, sa ordfører Øyen at statsråden måtte ha instruert Helse Midt-Norge i saken.

– I og med at det er Helse Midt-Norge som har reagert overfor Astrid Eidsvik, og de kun tjener statsråden, betyr det at han har grepet inn, sa han til NRK.

Det benekter imidlertid statsråden.

– Det er ikke korrekt. Jeg har ikke grepet inn og instruert Helse Midt-Norge i denne saken, sier helseminister Bent Høie til NTB.

Torsdag kveld sier Øyen at han tar Høies svar til etterretning.

– Synd

Høie sier han vil ta stilling til hvor sykehuset bør ligge når helseforetakenes styrer har behandlet saken.

– Min vurdering og beslutning vil bygge på vurderingene styrene har gjort, sier Høie.

– Eidsvik har vært en svært viktig sykehusleder. Jeg syns det er synd at hun velger å gå av. Jeg ønsker ikke å kommentere prosessen rundt tomtevalget på nåværende tidspunkt, sier Høie.

Styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal beklager Eidsviks avgang, men sier han har forståelse for at prosessen har vært vanskelig.

– Det setter styret i en vanskelig situasjon. Nå må vi først og fremst klare å behandle saken som planlagt i desember, sier han til NRK.

– Fortjener en avgjørelse

Eidsvik har siden 2011 ledet arbeidet med å slå sammen Helse Nordmøre og Helse Sunnmøre. Hun skulle etter planen overlevere sin innstilling i spørsmålet om hvor det nye sykehuset skal ligge, til Helse Midt-Norge neste uke.

– Nå håper jeg arbeidet med saken fortsetter som planlagt, selv om jeg ikke leder det lenger. Denne saken fortjener å bli avgjort nå, sier Eidsvik. Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Tredje topp på kort tid

I oktober trakk administrerende direktør og styrelederen i Helse Midt-Norge seg fra sine jobber. Direktøren, Michael Andersen, sa han følte han ikke hadde tillit. Styreleder Marthe Styve Holte trakk seg, ifølge VG, fordi hun nektet å gi Andersen sparken.

I 2011 trakk daværende styreleder for Helse Nordmøre og Romsdal, Helge Aarseth, fordi han mente Helse Midt-Norge forsøkte å bli kvitt ham.

På forsiden nå