Barnelegen angrer ikke på facebookangrepet på Høie

Barnelegen, Anna Owczarz, mener at helseminister Bent Høie må ta personlig ansvar for at Sebastian (10 mnd) døde. Det meldte hun på hans Facebookside. «Ta hatten og gå! Denne døden tilgir jeg deg aldri!»

- Jeg er åpenbart bare et menneske, sier overlege Anna Owczarz ved barneavdelinga Kristiansund sykehus om uttalelsen rettet mot Bent Høie på Facebook.   Foto: Fotomontasje/Romsdals Budstikke

Saken oppdateres.

«Det er jeg, Høie, som er barnelegen til Sebastian! Han døde i mine hender fordi du velsignet den helgestengningen!»

Det skriver barnelege Anna Owczarz ved sykehuset i Kristiansund i et svært følelsesfylt svar til Bent Høies facebookstatus hvor helseministeren uttrykker «(...)den største medfølelse med foreldrene som har mistet barnet sitt i Kristiansund på søndag.»

Mistillitt til ministeren

– Det jeg skrev var en mistillitserklæring fra meg, mot helseministeren og helseforetaket, som ikke handlet før det var for sent, sier Anna Owczarz til Adresseavisen i går kveld. Hennes uttalelse på Facebook ble skrevet etter et svært følelsesladd og sterkt besøk hjemme hos familien til det avdøde barnet.

«(...) Jeg vil si deg det samme som jeg sa til mine direktører og klinikksjef - dere er totalt uegnede til å drive med helse», står det videre i legens angrep på ministeren.

– Det var ikke ment som et personlig angrep på Bent Høie, men jeg ville vise at han, på toppen av Helse-Norge, bør ta ansvar for det som skjer. Han har blitt konfrontert med problemene flere ganger. Av meg, av foreldre, politikere og andre - og han har ikke gjort noe.

Legen står for facebook-uttalelsen

Anna Owczarz understreker at hun står for uttalelsen.

– Jeg angrer ikke. Vedtaket strider imot rettighetene disse pasientene har. Vi som leger, som står nærmest disse pasientene, blir ikke hørt.

Ti måneder gamle Sebastian døde i helikopteret fra Kristiansund til Trondheim søndag kveld. Til tross for at helseministeren uttrykker medfølelse og forståelse for at det er det verste en familie kan oppleve, samt hvor vanskelig saken er for helsepersonellet, legger han ansvaret på sykehuset i Kristiansund: «Det er Helse Møre og Romsdal som har ansvar for at det helsetilbudet de gir er forsvarlig. Nå må vi finne ut hva som har skjedd.»

Får stor støtte

Legens uttalelse har fått stor støtte. I tillegg til tusentalls hjerter og godord i den samme facebook-tråden har Owczarz mottatt et overveldende anntall mailer, sms-er og telefoner fra leger, venner og pasienter i hele landet.

– Det virker som om det er mange leger og pasienter som kjenner på den situasjonen sykehusene står i nå. Vi driver en utmattelseskamp mot foretaksledelse, helsebyråkrater og helseministeren. De lytter ikke, når det er vi som vet hva som er best for pasienten og dens nærmeste.

Anna Owczarz ønsker ikke å kommentere hva personalansvarlig og sjefen ved sykehuset skulle mene om dette. Hun ønsker heller ikke å si mye om hvordan hennes rolle som en lege som varsler, grenser opp mot den beskyldningen hun som menneske la ut på Facebook.

Sendte brev i fjor høst

«Ta frem det brevet jeg sendte deg 23. oktober hvor jeg ba deg om hjelp. Flere foreldre gjorde det samtidig! Jeg vil si deg det samme som jeg sa til mine direktører og klinikksjef - dere er total uegnede til å drive med helse! Ta hatten og gå! Denne døden tilgir jeg deg aldri!»

Bekymringsbrevet Anna Owczarz sendte til helseminister Bent Høie var fra en fortvilt barnelege og tillitsvalgt i Kristiansund. Barneavdelingen var nylig blitt helgestengt for å spare penger. Stengningen innebar at syke barn under behandling i Kristiansund måtte flyttes fredag kl. 15. Det er tre timers kjøring, og en ferge, enten pasienten skal til Ålesund eller til Trondheim. Første helgen det var stengt, ble 6 barn transportert til Ålesund. Påkjenningen for pasientene og familiene var stor og legene opplevde behandlingen av dem som uverdig og veldig belastende.

Ble ikke hørt

Anna Owczarz har jobbet ved barneavdelingen i 13 år og forteller hvordan det er å møte og å følge foreldre som frykter for sitt barns liv, og om den viktige tryggheten hun mener en barneavdeling på hjemmesykehuset er - også i helgene. I brevet hun sendte Høie i oktober skriver hun:

«Jeg har engasjert meg for dem i alle år, og opplever det som nå skjer som galskap. Innsparingseffekten står på ingen måte i en akseptabel relasjon til hva vi pålegger disse pasientene».

Hun uttrykket sin fortvilelse over å ikke bli hørt slik:

«Siden de vanlige ledelseslinjer ikke har ført fram så jeg ikke noe annen mulighet enn å skrive dette brevet, i håp om at vår helseminister griper inn i denne urettferdigheten.»

Tirsdag samlet flere tusen seg til fakkeltog. Onsdag ble det klart at barneavdelingen skal delvis gjenåpnes i helgene.

– Det er ikke nok. Det er en endring, men vi, helsepersonell og foreldre, forventer full åpning.

Både politiet og Helsetilsynet har gått inn i saken for fullt, ettersom den ti måneder gamle gutten kan ha mistet livet som følge av at behandling ble gitt for sent.

«Når de er ferdige med arbeidet sitt, vil vi få svar på om noe kunne vært gjort annerledes, og hva vi har å lære», skriver Bent Høie på Facebook.

LES OGSÅ: Barnelegens brev til Høie, på rbnett.no

LES OGSÅ: Også foreldrene til barnet sendte et brev til helseministeren, to dager etter legen gjorde det. Les brevet i Tidens Krav.

På forsiden nå