Mellom 35 og 40 centimeter har fjellpartiet Veslemannen flyttet seg siden målingene ble intensivert i fjor høst. Skredekspertene forventer at opptil 180 000 kubikk, 18 000 lastebillass, kan komme samtidig ned mot Romsdalen. Det er en oppgradering på 60 000 kubikk i forhold til beregningene i fjor.

NVE har registrert økt bevegelse den siste tiden. Bevegelsene i fjellet tilsier nå at farenivået settes til moderat fare (gult), skriver NVE i en pressemelding tirsdag morgen. Bare det siste døgnet har fjellpartiet flyttet seg fire millimeter.

Adresseavisen var under Mannen i Romsdalen i går, og opplevde selv aktiviteten i fjellområdet.

– Men om det er dager, uker eller måneder til at raser går, er det håpløst å si noe om. Med stor snøsmelting og kombinasjon med regn så kan hastigheten øke. Men det er små bevegelser nå i forhold til i fjor høst, understreker geolog Lars Blikra til adressa.no.

18 000 lastebillass kan komme

– Vi skal ha en del bevegelser i nedre del av fjellet før vi nærmer oss et skred. Vi er nå i en forberedelsesfase, sier Blikra, som anslår at fjellpartiet siden 6. oktober og fram til i dag har flyttet seg mellom 35 og 40 centimeter totalt.

– Hva tror dere vil skje i fjellet dersom værvarslene for de kommende dagene slår til med høye temperaturer og noe regn?

– Vi tror ikke det vil akselererer raskt, men kommer det mye nedbør samtidig med høye temperaturer kan mye skje raskt. Vi overvåker fjellpartiet nøye, og vil gjøre det enda mer tettere i tida som kommer, sier Blikra, som understreker at det er store snømengder i fjellpartiet som skal rase ut, som nå smelter.

– Det er over en meter med snø på flat mark oppe på selve fjellet. Det kan bli en langvarig situasjon i gul. Snøsmeltingen kan vare gjennom hele sommeren, sier Blikra.

Søndag arrangeres et eget folkemøte, der lokalbefolkningen vil bli nærmere orientert om situasjonen i fjellet.

Flyttet seg sju cemtimeter i døgnet

Det har vært stabile forhold med bare små bevegelser i vinter, men med snøsmeltingen tok aktiviteten seg opp igjen i fjellet nylig. Det ustabile området ligger høyt, 1100-1200 meter over havet, og det ligger fremdeles igjen mye snø. I forbindelse med høyere temperaturer og begynnende snøsmelting har bevegelsen tatt seg opp de siste ukene.

Hele området som var i bevegelse høsten 2014 er nå aktivt og i bevegelse. Hastighetene på bevegelsen er størst i øvre del og er nå på ca. 4 mm/døgn. Hastighetene i nedre del av fjellet er mye mindre. Bevegelsene er ennå mye lavere enn det som ble målt i oktober 2014. Da var hastighetene på et tidspunkt opp i nesten 70 mm/døgn.

Det større fjellpartiet Mannen har små bevegelser og ligger på grønt farenivå uten tegn til økt bevegelse.

Gult farenivå medfører at NVE intensiverer overvåkingen av fjellet. Dette er også forberedelsesfasen for beredskapsaktørene.

NVEs rolle er å overvåke fjellet og varsle farenivået til beredskapsaktørene. NVE skal i tillegg bistå politi og kommune med faglige råd. De øvrige aktørene agerer på bakgrunn av varslet farenivå i henhold til eget ansvar.