Fanget kveite på 135,5 kg

Fridykkere fanget kveita med harpun i Kristiansund.

De russiske fridykkerne er i Kristiandsund for å delta på undervannsjaktcupen i helga, og fanget denne kveita under «oppvarmingen». Fra venstre: Mihkail Tsvetov, Nikolaiy Ghavorpnkov, Dmitriy Levskit, Ravil Hairulin, Anatoliy Neustroev.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Russiske fridykkere fanget onsdag en kveite på 135,5 kilo og 2,15 meter med harpun i Kristiansund.

– Vi sjekker ut om dette er verdensrekord i største kveite fanget med harpun, sier Truls Melbye, leder i Fridykk Midt-Norge.

Undervannsjaktcup

I forbindelse med forberedelsene til undervannsjaktcupen som starter i Kristiandsund i helgen, var russerne der for å «varme opp», og fanget med det en kveite i verdensklasse. Undervannsjakt går ut på å fridykke og jakte med harpun samtidig.

– Vi er egentlig heldige hvis vi får en kveite på ti kilo, så dette er jo helt enormt, sier Melbye.

Én times drakamp

Han forteller at de russiske fridykkerne var på ca. ti meters dyp da de fanget kveita. Den ble først skutt av Dmitriy Levskiy, som fikk hjelp av to andre for å få den opp av vannet.

– Det tok én time før fisken var på land, og 45 minutter før den var helt fanget. Pilen satt løst, så den ene dykkeren måtte svømme ned og bruke hånda for å dytte pilen helt inn, sier Melbye.

Han sier at jegerne har sagt at de skal spise kveita.

– En så stor fisk er ofte ikke den som smaker best, men den er fullt spiselig, sier han. 

Oppfører seg som fisk

Undervannsjaktcupen går ut på å fange den største fisken med harpun ved fridykking. Melbye forteller at de ofte er under vann i ett til to minutter om gangen når de jakter.

– Fridykking fungerer godt for jakt, i og med at vi kommer nærmere fiskene når vi ikke bruker oksygentanker, sier Melbye.

– Uten tank, så må vi oppføre oss mest mulig som en fisk, og vi blir ikke da oppfattet som et rovdyr, fortsetter han.

Melbye fikk høre om fangsten av Atle Skaug, leder av cupen i Kristiansund. adressa.no har ikke kunnet snakke med jegerne på grunn av språklige utfordringer.

Dmitriy Levskiy traff kveita på ti meters dyp.  
        
            (Foto: Privat)

Dmitriy Levskiy traff kveita på ti meters dyp.   Foto: Privat

På forsiden nå