Kulturminister Thorhild Widvey (H) har aldri klatret tidligere. Hun fikk litt av en ilddåp da hun møtte mektige Romsdalshorn i Rauma kommune lørdag. Toppen ligger 1550 meter over havet, og krever klatring den siste biten.

- Jeg var stolt og lykkelig da jeg kom på toppen, sier Widvey til Adresseavisen.

Trente i klatrehall

For noen stor bakgrunn i fjellveggen har hun altså ikke.

- Da mine barn var små, så var jeg i klatrehallen og sto passet på dem da de rappellerte. Men jeg har aldri vært på en slik klatretur før. Jeg trente litt i en klatrehall og så rappellerte jeg ned Kolsåstoppen før jeg dro til Romsdalen, sier hun.

Hun ble invitert av Den norske turistforeningen, og det hele startet med en utfordring.

- Jeg ble utfordret av Turistforeningen om jeg ville være med å klatre nordveggen på Romsdalshorn. De hadde hørt at jeg hadde hoppet i fallskjerm da jeg åpnet Ekstremsportveko på Voss, sier hun.

- Fenomenal utsikt

De erfarne klatrerne Ralph Høibakk og Stein P. Aasheim, samt styreleder Berit Kjøll i Turistforeningen fungerte som veivisere og guider på den krevende toppturen.

- Det ble en flott dag. Det er så enorme fjell i denne vakre landsdelen. Det var vakker og storslått natur, sier statsråden.

Romsdalshorn krever ingen klatreerfaring ifølge Widvey.

- Jeg viste at det var mulig for oss alle å flytte egne grenser. Jeg hadde med meg kyndige fjellklatrere som ga gode råd, og jeg følte meg 100 prosent trygg. På toppen ventet en fenomenal utsikt, sier hun.

Har ikke høydeskrekk

På toppen kunne firkløveret nyte nistepakken, før det bar ned igjen, ved hjelp av rappellering.

- Det var veldig spennende. Jeg visste ikke at det var så moro å klatre. Dette ga mersmak. Men man skal helst ikke ha høydeskrekk. Da vi satt og ventet på en liten fjellhylle, så var det veldig liten plass. Man skal ha is i magen, sier hun.

Formålet med turen er å vise den store bredden som Turistforeningen har å by på når det kommer til aktiviteter.

- Det er veldig viktig for oss alle å være i bevegelse, og jeg ønsket å vise at Turistforeningen har mer å by på enn turer fra hytte til hytte. Dessuten gjøres det en fantastisk frivillig innsats for å legge til rette slik at vi kan komme oss på tur og oppleve dette, sier hun.

Thorild Widvey fikk en brå ilddåp som klatrer. Foto: STEIN P. AASHEIM
Ralph Høibakk, Stein P. Aasheim og Berit Kjøll fikk en flott tur i perfekt klatrevær. Foto: privat
Kulturministeren var stolt da hun kom til toppen. Foto: privat
Utsikten var upåklagelig. Men det lønner seg å ikke ha høydeskrekk Foto: STEIN P. AASHEIM