Natt mandag og videre utover mandagen har hastigheten økt jevnt, og er nå på vel 1 millimeter i timen i det øvre området, tilsvarende en døgnhastighet mellom 3,5 og 4 centimeter.

- Dette er den største hastigheten vi har målt siden oktober i fjor da hastigheten på det meste var på 6-7 centimeter i døgnet. Det er ingen vesentlige endringer i hastigheten i det nedre partiet av Veslemannen, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Mye nedbør

Den økte hastigheten skyldes relativ stor nedbør natt til mandag og mandag formiddag. Sist døgner det kommet 22 millimeter i fjellområdet. Det er meldt opphold fra mandag ettermiddag av, og de kommende dagene. Derfor forventer NVE at hastigheten i Veslemannen vil avta, men noen timer forsinket i forhold til nedbøren.

På grunn av den økte hastigheten setter NVE nå farenivået til høyt/oransje (nivå tre av i alt fire farenivå). NVE følger bevegelse og utviklingen fortløpende.

Varierer med nedbøren

I fjor høst ble det oppdaget relativt store bevegelser i Veslemannen. Bevegelsene stanset nesten helt opp i løpet av vinteren, men i mai begynte bevegelsene å øke igjen. 30. juni ble farenivået satt til moderat/gult. I løpet av sommeren har hastigheten variert i takt med snøsmeltingen og nedbøren.

Velsemannen er et lokalt, aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Dette partiet ligger 1100-1200 meter over havet og har et volum mellom 120 000 og 180 000 m3.