- Farid og Farhad, som har vokst opp i Sunndal, har blitt ansikter på den dramatiske flyktningsituasjonen som nå utspiller seg, sier ordfører Ståle Refstie, som deltok under om fakkeltoget på Sunndalsøra torsdag kveld.

Flyktningsituasjonen i Europa kom nært mange, ikke minst i Sunndal, etter at Adresseavisen fortalte om møtet med Farid (16) og Farhad Rahimi (12) i flyktningkaoset i Hellas. Ett år etter at de ble sendt ut av Norge, etter å ha bodd i Sunndal i fire og et halvt år, møtte de tilfeldigvis Adresseavisens medarbeidere - og spurte: - Snakker dokker norsk dokker?

LES OM MØTET HER: Ble sendt tilbake etter 4,5 år i Sunndal - nå er de på flukt igjen (Pluss)

- De er kameratene til ungene våre

- Farid kunne ikke et ord engelsk da hans kom til Sunndal. Det var sterkt å lese i Adresseavisen at han nå fungerte som en tolk på ei havn i Hellas, sier den tidligere kontaktlæreren for Farid, Anne-Bente Skare, til Adresseavisen. Hun ble overrasket av at nemnda uttalte til Adresseavisen at familien ikke hadde sterk nok tilknytning til Norge, og at det var bakgrunnen for utsendelsen for de lengeværende asylbarna. Nå har hun skrevet til Utlendingsnemnda.

- Dette er jo våre gutter, som våre unger har vokst opp og spilt fotball sammen med. Flyktningsituasjonen kom plutselig veldig tett på oss da vi fikk høre om deres historie. Her var de to afghanske guttene, som brått forsvant fra oss i fjor, på flukt igjen, sier Anne Melkild, som samme dag hun leste reportasjen tok initiativ til å starte en innsamlingsaksjon for de to guttene og deres familie.

Det har ikke stått på givergleden, og det kommer inn penger gjennom innsamling og auksjon. Sunndals musikere stiller opp med egen jam til inntekt for familien på flukt neste helg. Torsdag kveld ble det også samlet inn penger på Sunndalsøra, der de innsamlede pengene også vil gå til Flyktninghjelpen.

- Vi håper bare de er trygge

Et par hundre møtte opp til torsdagens markering, der klassekameratene til Farhad sang. Det ble lest dikt og vi ble minnet på om at det ikke var så mange år siden mange i Norge selv var flyktninger.

- Vi har sendt i vei penger til guttene nå. Vi vet i alle fall at de har fått kjøpt seg klær og mat, sier Anne Melkild, som legger til at guttene nå reiser alene gjennom Europa.

- Den planlagte reiseruta endrer seg jo hele tiden. Det er kaos. Vi håper bare de er trygge, sier Melkild.

Vil tilbake

- Når det er en venn av oss som sitter midt opp i dette her, så er det tungt. Farid sier at det eneste han vil er å komme tilbake til Sunndal, gå på skole og spille fotball sammen med kameratene sine, sa Johan Sæther før fakkeltoget startet torsdag kveld. Han er kamerat med Farid, og fortalte at guttene takker for alt som gjøres for dem. Guttene har et sterkt håp om at de skal komme seg nordover.

- Guttene er ved godt mot. De har blitt voksne fort. Jeg snakket med dem senest onsdag. De savner Sunndal og Norge. De har håp - og det har vi også, sier Geir Ove Sæther, treneren til Sunndals guttelag hvor Farid var keeper.

Utvider asylmottaket

Ordføreren i Sunndal Ståle Refstie legger for øvrig fredag fram en sak til politikere om å utvide asylmottaket på Sunndalsøra.

Det er kommunen som driver mottaket på Sunndalsøra som nå er fullt med 300 asylsøkere - og som nå er anmodet om å ta imot ytterligere 25 asylsøkere.

- Nå må alle kommunene i landet stille opp på en dugnad. For vi er ikke ferdige enda. Det er utrolig mange flyktninger på vei fra Sør-Europa, understreker Refstie.

Mange deltok under torsdagens fakkeltog på Sunndalsøra for Farid og Farhad og de mange som er på flukt i Europa. Foto: Tommy Fossum