Tidligere gransker tar over toppjobben i Nav

Sigrun Vågeng ledet ekspertutvalget som gransket Nav. Nå tar hun over toppjobben i etaten, ifølge Dagbladet.

Sigrun Vågeng blir ifølge Dagbladet ny Nav-sjef. Her fra framleggelsen av Nav-granskningen som Vågeng ledet.  Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Dagbladet skriver at Vågeng blir utnevnt til ny NAV-sjef førstkommende fredag. Hun har tidligere ledet ekspertutvalget som gransket Nav og er for tiden direktør for Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Vågeng-utvalget la fram sine granskningsresultater 9. april i år og konkluderte med at Nav er for lite opptatt av å få folk i arbeid og har for dårlig kontakt med arbeidsgiverne.

Dagen etter at rapporten ble lagt fram valgte arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) å gi daværende Nav-direktør Joakim Lystad sparken.

Ønsket færre Nav-kontorer

Sigrun Vågeng er født i Kristiansund og er 64 år gammel. Hun var administrerende direktør i KS fra 2009 til 2013, da hun gikk på dagen etter uenighet med styret. I perioden 2001 til 2009 var hun direktør for arbeidslivspolitikk i NHO.

I sin nye jobb i Nav får Vågeng ansvaret for å utbedre en del av de manglene hun selv påpekte i sin granskningsrapport.

Løsningene som ble foreslått, var blant annet å redusere antall Nav-kontorer, styrke kompetansen og gi kontorene mer myndighet og frihet til å utforme tiltak som passer den enkelte.

Bedre kompetanse

Budskapet var at de lokale Nav-lederne og veilederne må få slippe omfattende prosedyrekrav og regler.

– Det viktigste er ikke om du har brukt lang eller kort tid på en brukersamtale. Det viktigste er at Kari har kommet i arbeid, sa Vågeng til NTB da rapporten ble lagt fram.

Arbeidsministeren sa den gangen at han syntes utvalget kom med en god beskrivelse av situasjonen i Nav.

– Vi må bli flinkere til å hjelpe flere inn i arbeidslivet. Da må vi ha bedre kompetanse i Nav på arbeidsmarkedet og en ny tenkning om hvordan vi skal følge opp brukeren tett inn i arbeidslivet

På forsiden nå