Rødt farenivå for fjellpartiet Veslemannen

 Politiet har evakuert området under Mannen og overvåker fjellpartiet.

Saken oppdateres.

Øvre deler av fjellpartiet Veslemannen beveger seg nå med 5 til 6 centimeter i døgnet. Farenivået er hevet til rødt, som betegnes om ekstremt.

- Vi tar ingen sjanser med folks liv og helse. Vi følger med på fjellet kontinuerlig. Med en slik utvikling kan et ras skje ganske raskt, sier Lars Harald Blikra, sjefgeolog ved NVE.

Farenivået er fortsatt rødt lørdag morgen, melder NVE i en pressemelding.

- Det har også vært noe økning i hastigheten i nedre område. Den høye hastigheten skyldes stor nedbør, skriver NVE i en pressemelding.

Fjellet beveger seg nå med en hastighet på rundt 1 millimeter i timen.

Fire skred i natt

Fjellpartiet blir overvåket av geologer, politiet og Sivilforsvaret. På Sivilforsvarets lyttepost nedenfor Mannen er det gjennom natta registrert fire skred fra Mannen. Det største drønnet ble registrert klokken 01.30.

- Nå ramler det stein her oppe, det er det ingen tvil om. Men vi ser ingenting, så det er umulig å bedømme hvor det kommer fra og hvor mye som ramler, sier innsatsleder Vebjørn Bale.

LES OGSÅ: - Usikkerheten er en belastning

Skred lengre ned

Deretter ble hørte de et nytt skred fem minutter senere. Klokken 2.34 ble det tredje drønnet loggført. Klokken 5.28 ble et nytt drønn registrert. NVE har måleinstrumenter i fjellet som fanger opp rystelser i fjellet.

- De skredene som gikk i natt er ikke fanget opp av måleinstrumentene. Det er derfor god sjanse for at skredene gikk lengre ned i fjellet, sier Blikra.

Det har i natt vært jevnlig med nedbør ved Mannen. Men ved 6-tiden lørdag morgen har været roet seg noe, og det er oppholdsvær.

- Det beveger seg mye ennå, men det er mindre nedbør nå, sier Blikra.

Det har falt 40,7 millimeter nedbør på målestasjonen på Mannen siste døgn fra fredag klokken 08 til lørdag klokken 08. Nedbøren tilsvarer nesten 41 liter regnvann per kvadratmeter.

Les også: Steinsprang fra Mannen

Ni personer evakuert

Politiet har evakuert beboere i området. Ifølge operasjonslederen er det snakk om ni fastboende. Det er i tillegg fritidsboliger i området, men det skal ikke være folk i disse.

- Akkurat nå vil vi sikre at liv og helse ikke er i fare. Vi evakuerer beboerne og det hele foregår pent og pyntelig for seg. Folk får tid til å pakke med seg det de trenger, sa operasjonsleder Thorry Åkenes ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt til Adresseavisen fredag kveld.

Les også: Nytt folkemøte om den ustabile Mannen

Ramler stein

Klokken 23 fredag kveld ga politiet ordre om å oppholdsforbud sørvest for elva Rauma, mellom Skjerve bru og Lyngheimgjerdet og begrenset i sør-vest til fjellpartiet Mannen, ifølge en pressemelding.

Forbudet gjelder inntil videre.

Stenger bru for trafikk

I en pressemelding fra Nordmøre og Romsdal politidistrikt fredag kveld skriver politiet at beboerne på gårdsbrukene Lyngheim og Rønningen i Romsdalen er evakuert.

- Eierne av fritidsboliger på vestsiden av elva Rauma mellom Rønningen og Skjervahølen varsles. Lyngheimbrua over elva Rauma skal stenges for trafikk, skriver politimester Arnstein Nilssen i meldingen.

Store nedbørsmengder

Bevegelsene i fjellet har fortsatt å øke som følge av de store nedbørsmengdene, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Også i de nedre delene av fjellet er det økt bevegelse. Det ser ut til at hastigheten er oppe i 0,5 centimeter i døgnet, ifølge NVE.

Sivilforsvaret tilkalt

Sivilforsvaret er også blitt kalt ut for å hjelpe. Raumabanen er stengt på grunn av rasfaren, melder TV2.

Det regner fortsatt ved Mannen og det er meldt mye nedbør frem til søndag.

- Hva som skjer videre i morgen er det værgudene og fjellet som bestemmer, men vi vurderer situasjonen fortløpende. Og geologene følger tett med, sier operasjonsleder Åkenes.

Veslemannen i tåke og regn lørdag formiddag. 
    
      (Foto: Håvard Haugseth Jensen)

Veslemannen i tåke og regn lørdag formiddag.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

Mannskaper fra Sivilforsvaret følger med på fjellet. 

Mannskaper fra Sivilforsvaret følger med på fjellet. 

Sivilforsvaret og politiet er på plass ved Mannen lørdag morgen. 

Sivilforsvaret og politiet er på plass ved Mannen lørdag morgen. 

Politiet og Sivilforsvaret skal overvåke mannen i natt. 
    
      (Foto: tormod lien)

Politiet og Sivilforsvaret skal overvåke mannen i natt.  Foto: tormod lien

 
Farenivåene
 • Grønt farenivå utgjør normalsituasjonen. Det er ikke forventet noe skred i nær framtid (uker/måneder).
 • Ved gult farenivå er det økt fare for skred, men et eventuelt skred er forventet først om noen uker, kanskje lenger.
 • Ved heving til oransje farenivå har sannsynligheten for skred økt ytterligere, og et skred er forventet å inntreffe innen en uke. Fjellpartiets tilstand evalueres fortløpende, døgnet rundt.
 • Ved heving til rødt farenivå er et nært forestående skred svært sannsynlig. Politiet vil umiddelbart iverksette evakueringer av definerte evakueringssoner. Veier, jernbane og annen trafikk innenfor faresonene vil bli stengt.
Veslemannen
 • Veslemannen er en del av fjellpartiet Mannen i Romsdalen.
 • Dette partiet, der det er fryktet et større ras, ligger 1.100 til 1.200 meter over havet.
 • Det har et volum på mellom 120 000 og 180 000 kubikkmeter stein.
Et varslet skred
 • Et fjellparti under tindenålen Mannen som tilsvarer 120000 kubikk vil rase ut fra vel 1000 meter høyde.
 • Onsdag 22. oktober 2014 ble flere husstander evakuerte og toglinja i Romsdalen stengt.
 • 27. oktober viste målingene store bevegelser i fjellet, og dagen etter trodde man at skredet bare var timer unna.
 • Det skjedde ikke – og situasjonen stabiliserte seg gjennom vinteren. Under vårsmeltingen var fjellet i bevegelse igjen.
 • Nå er farenivået gult.
På forsiden nå