Ekteparet hadde egentlig tenkt å tilbringe helga i hjemmet der Asbjørn bodde frem til han var 25 år. Nå brukes gården Rønningen som fritidsbolig av dem, deres barn og svigerinnen og hennes familie. Nesten hver helg hver sommer er det aktivitet på gården. Like nedenfor gårdstunet er det en flott sandstrand hvor de kan gå ut for å ta et bad i Rauma. Men idyllen har slått sprekker.

- Når det er dårlig vær blir vi usikre. Det er utrivelig. Da bruker vi å ha bilen stående rett vei på gårdsplassen med nøklene i, sier Asbjørn.

Les også: Veslemannen har flyttet seg 65 cm på ett år

- Brått og uventet

Denne helga hadde ekteparet, som nå bor i Molde, tenkt å tilbringe i fritidsboligen. I går måtte de endre planene. Istedenfor ble det en tur med bobilen. Da Adresseavisen møtte dem satt de i bobilen å så ut mot Mannen, mens regnet høljet ned utenfor.

- Varslet om at vi måtte evakuere kom brått og uventet. Det var oransje varsel, men så hadde det vært finvær. Så vi trodde det hadde roet seg, sier Asbjørn.

Han forteller at barndomsgården trolig vil bli tatt av raset dersom Mannen raser ut.

- Blir det et storras vil alt bli borte. Hvis Lillemannen raser er det ikke sikkert barndomshjemmet mitt blir berørt, sier Asbjørn.

Les også: Fire skred fra fjellet i natt

- Usikkerheten er det verste

Siden 2010 har de levd i visshet om at fjellet Mannen, som de selv har besteget på idylliske toppturer flere ganger, kan rase ut.

- Vi tenker at det hadde vært greit å bli ferdig med det. Det er ikke noe artig å ha dette hengende over oss, sier Ann Gøril.

- Usikkerheten er det verste, og det kan ta mange år før raset kommer, legger hun til.

Siden NVE endret rasvarselet til rødt i går, som innebærer at det er ekstrem rasfare har Sivilforsvaret hørt fem skred ned fjellsiden.

- Det er ikke så uvanlig at vi hører ras. På vinteren og våren er det flere snøras, og på høsten bruker vi å høre steinsprang, forteller Asbjørn.

Les også: Ordfører: - Usikkerheten er en belastning

Besøkende er skeptisk

Rasfaren ble for alvor kjent da fastboende ble evakuert for første gang i fjor høst, og ekteparet får ofte spørsmål.

- Vi synes det har vært et mediehysteri. I fjor var det voldsomt. Det ble litt opphauset, sier Asbjørn.

- Første spørsmålet folk stiller omhandler bestandig Mannen, forteller Ann Gøril.

Selv sover de godt om nettene når de er der. Det er ikke sånn at de dropper turene til fritidsboligen. De stoler på at de vil bli varslet før fjellmassivet kommer.

- Men det er nok noen som er skeptisk til å besøke oss. Det er noen som ikke vil overnatte, sier ekteparet.

Tør ikke å investere

På grunn av rasfaren tør de ikke å investere i gården. Det er også byggeforbud.

- For oss har det ikke vært aktuelt å selge gården. Men om vi skulle ha gjort det, er det lite trolig at noen ville kjøpe plassen, sier Asbjørn.

- Hvis raset kommer, vil dere da bygge opp huset igjen?

- Det spørs hvordan det blir seende ut etterpå, sier de to.

Les også: Nytt folkemøte om ustabile mannen

Ved foten av Mannen står barndomshjemmet til Asbjørn Molaup. Han og kona Ann Gøril synes det er slitsomt å ha rasfaren hengende over seg. Foto: Håvard Haugseth Jensen