- Det er en slitsom situasjon

De evakuerte kan flytte hjem igjen.

Gunn Walstad Sogge og datteren Anita synes det er fint at de kan flytte hjem igjen, men hadde helst sett at fjellet hadde rast ned i helga. 

Saken oppdateres.

Like etter klokken ni mandag morgen fikk de evakuerte fra området under fjellet Mannen i Romsdal beskjed om at de kunne flytte hjem igjen.

- Det var helt fantastisk å komme hjem, men vi er avventende. Det er en slitsom situasjon og vi er sikre på at vi må evakuere igjen. Vi håper bare fjellet kommer snart, så vi blir ferdig med det, sier Gunn Walstad Sogge.

På bakgrunn av de reduserte bevegelsen i fjellet har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) satt ned farenivået for Veslemannen til gult. Farenivå gult er to hakk under rødt, som betegnes som ekstrem rasfare.

- Vanskelig å bo her

Familien Walstad Sogge er vant til steinsprang og ras, og det har aldri tatt nattesøvnen fra dem. Men da fjellet begynte å bevege seg kraftig i fjor kom tankene om flytting.

- Vi begynte å tenke i de baner at vi kanskje må flytte en gang, men det er ikke det vi ønsker. Vi har bygget opp gården og bodd her i 30 år. Det er en flott plass, sier Walstad Sogge.

- Vi har lyst til å bo her, men det er vanskelig slik det er her nå, sier datteren Anita.

LES OGSÅ: - Det hadde vært greit å bli ferdig med det

Flyttet 400 sauer

Det er nærmere 400 sauer på gården, og hele fredag kveld ble brukt til å evakuere dyrene fra området og inn i et beredskapsfjøs.

- Sauene har det bra foreløpig. Så lenge de ikke er klippet kan de gå ute. Men det krever mye arbeid å flytte dem hver gang, sier Gunn Walstad Sogge.

Torsdag er det igjen meldt en god del nedbør. Kofferten forblir derfor pakket, og håpet er at fjellet denne gangen bukker unna for nedbørsmengdene.

- Det er ikke ofte jeg ønsker dårlig vær, men akkurat nå gjør jeg det, sier hun.

LES OGSÅ: - Jeg dirrer fortsatt i spenning

- Ikke lettet

Ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune håper også på dårlig vær fremover.

- Jeg er ikke lettet over at farenivået er nedjustert, siden situasjonen fortsatt er uavklart. Og det blir ikke avklart før fjellet har rast ned. Nå ønsker vi faktisk at vi får dårligere vær enn det er nå, sier Hustad.

Han opplever at de evakuerte er glade for å få flytte hjem, men at de også håper situasjonen blir avklart snart.

- Nå får de være hjemme en periode, og så kan de oppleve og bli evakuert igjen. For det er sikkert ikke siste gangen, sier Hustad.

LES OGSÅ: Store bevegelser i Mannen – opprettholder rødt farenivå

Farenivå gult

Det er fint vær og lite nedbør som har ført til mindre bevegelser i fjellpartiet Veslemannen.

- Bevegelsene er mindre, men det er fortsatt bevegelse. Den øvre delen av fjellet er voldsomt følsom for nedbør, men vi vet ikke hvor mye nedbør som trengs for at fjellet raser, sier seksjonssjef Lars Harald Blikra i NVE.

Finværet fikk Mannen til å slutte å bevege på seg. 

Finværet fikk Mannen til å slutte å bevege på seg. 

Veslemannen
 • Veslemannen er en del av fjellpartiet Mannen i Romsdalen.
 • Dette partiet, der det er fryktet et større ras, ligger 1.100 til 1.200 meter over havet.
 • Det har et volum på mellom 120 000 og 180 000 kubikkmeter stein.
Et varslet skred
 • Et fjellparti under tindenålen Mannen som tilsvarer 120000 kubikk vil rase ut fra vel 1000 meter høyde.
 • Onsdag 22. oktober 2014 ble flere husstander evakuerte og toglinja i Romsdalen stengt.
 • 27. oktober viste målingene store bevegelser i fjellet, og dagen etter trodde man at skredet bare var timer unna.
 • Det skjedde ikke – og situasjonen stabiliserte seg gjennom vinteren. Under vårsmeltingen var fjellet i bevegelse igjen.
 • Nå er farenivået gult.
De ulike farenivåene
 • GRØNT FARENIVÅ utgjør normalsituasjonen. Det er ikke forventet noe skred i nær framtid (uker/måneder). Vakthavende geolog evaluerer tilstanden til de overvåkede fjellpartiene én gang i døgnet. Dersom fjellets hastighet overskrider gitte terskelverdier, blir geovakten automatisk varslet.
 • Ved heving til GULT FARENIVÅ er det økt fare for skredet skred, men et eventuelt skred er forventet først om noen uker, kanskje noe lenger. Vakthavende geolog sjekker tilstanden til fjellpartiet minimum annenhver time. Politiet, kommuner, NVE m.fl. holder tett kontakt. Gult farenivå medfører normalt ingen pålagte tiltak av typen flytting eller evakuering, men det vil bli satt i gang forberedelser for tiltak som iverksettes ved høyere farenviå.
 • Ved heving til ORANSJE FARENIVÅ har sannsynligheten for skred økt ytterligere, og et skred er forventet å inntreffe innen en uke, kanskje noe lenger. Fjellpartiets tilstand evalueres fortløpende, døgnet rundt. I denne fasen vil kommunen flytte sårbare virksomheter som barnehager, skoler og helseinstitusjoner. Fiskemerder innenfor faresonen blir flyttet til reservelokaliteter utenfor faresonen. Fjorder blir stengt for skipstrafikk.
 • Ved heving til RØDT FARENIVÅ er et nært forestående skred svært sannsynlig. Fjellpartiet evalueres fortløpende, døgnet rundt. NVE er pålagt å varsle dette farenivået senest 72 timer før et skred, og evakueringer skal være fullført seinest 12 timer etter at rødt farenivå er varslet. Når rødt farenivå varsles, vil politiet umiddelbart iverksette evakueringer av definerte evakueringssoner. Veier, jernbane og annen trafikk innenfor faresonene vil bli stengt.
På forsiden nå