- Dette er livsfarlig

Familie med lite barn unngikk så vidt å bli tatt av bølgene.

  Foto: RON HOLAN

Saken oppdateres.

Frilansfotograf Ron Holan var mandag ettermiddag ute langs Atlanterhavsveien for å ta bilder av etterdønningene av ekstremværet Dagmar. Holan hadde tatt på seg refleksvest og hjelm for sikkerhets skyld. Plutselig blir han oppmerksom på en liten familie.

- Foreldrene sto mye lengre ned mot vannet først. Jeg holdt øye med dem og så oppdager jeg at de har med seg et lite barn, sier han til adressa.no.

- Livsfarlig

Bildene er tatt sør for Storseisundet bru på kommunegrensen mellom Eide og Averøy. De viser hvordan foreldrene løfter ungen opp idet en bølge slår inn mot svaberget de står på. På et av bildene står sjøsprøyten opp foran familien, på et annet vasser en av de voksne i vannet som vasker over svaberget.

- Det kunne blitt skikkelig stygt. Hadde han ikke løftet ungen så hadde han blitt tatt av bølgen, sier han.

Ifølge fotografen var det en del uværsturister i nærheten, men alle holdt seg inne i bilene, med unntak av den lille familien.

- Jeg syntes det så livsfarlig ut. Heldigvis tok de til vettet og gikk tilbake etter at den ene bølgen slo inn, sier han.

Bør skjønne at det er farlig

Politiet i Nordmøre og Romsdal gikk i går ut med en generell oppfordring om ikke å oppsøke naturkreftene som herjet i området.

- Folk må ikke sette seg selv og eventuelle redningsmannskaper i en farlig situasjon, sier operasjonsleder Jan Inge Bugge til adressa.no.

Ifølge operasjonslederen er det ikke ofte politiet får meldinger om folk som beveger seg på sleipe svaberg.

- Alle som ser disse bildene skjønner at det er farlig. Man bør skjønne det i hvert fall.

Galematias

I slutten av november ble tre personer skylt på havet utenfor Egersund i forbindelse med innspilling av en film. To er antatt omkommet. I 2009 druknet to ni år gamle jenter etter at de ble tatt av en bølge i Kristiansund. Jentene var ute på et svaberg og lekte da det fatale skjedde.

I sommer var utrykningsleder Ole-Petter Smørsgård i Trøndelag brann- og redningstjeneste på ferie i Geiranger da han ble oppmerksom på en familie som bokstavelig talt balanserer på kanten av stupet. Familien bevegde seg på utsiden av sperringene ved Flydalsjuvet, antakelig for å få bedre feriebilder.

- Det var helt Galimatias, sa Smørsgård.

Utrykningslederen tok flere bilder av det hele. Bildene ser du her.

 
 
    
      (Foto: RON HOLAN )

  Foto: RON HOLAN

 
    
      (Foto: RON HOLAN)

  Foto: RON HOLAN

 
    
      (Foto: RON HOLAN)

  Foto: RON HOLAN

 
    
      (Foto: Ron Holan)

  Foto: Ron Holan

På forsiden nå