Unikt foto av bombingen av Kristiansund

Angrepet sett fra tysk fly.

Fra havna der bombene slo ned og utslettet bygningene. Brannvesenet måtte gi opp slukkingen og rømme unna. I bakgrunnen Nordsundbrua og Kvernberget. 

Saken oppdateres.

Kristiansund ble terrorbombet i tre dager i 1940. Et sensasjonelt foto er dukket opp i ny bok; bombingen sett fra et tysk fly.

«Byen brenner» er tittelen på boka som i dag kommer ut, og den gir et sterkt inntrykk av redselsdøgnene mellom 28. og 30. april 1940 da Kristiansund ble jevnet med jorda.

Flyene kom fra Værnes og slapp brannbomber systematisk over øyene som utgjør bysamfunnet. I løpet av tre døgn var alt en ruinhaug – men aldri før har vi sett en bedre dokumentasjon av situasjonen på den tredje dag av tragedien.

Under angrep – sett fra tysk fly

- Boka inneholder 175 bilder. Noen er kjente motiver, og det er noen upubliserte. Blant disse har vi funnet frem til et sensasjonelt bilde av Kristiansund under angrep, som er tatt fra et tysk fly om morgenen tirsdag 30. april 1940, forteller forfatter Petter Ingeberg, som har skrevet bind III av «Gjenreisningsbyen Kristiansund» sammen med journalist og lokalhistoriker Ole Kr. Stokke.

- Fotografiet av angrepet viser de enorme skadene på Kirkelandet der havna, forretningene og bolighusene er utslettet. Det brenner i Sjursvika på Innlandet, på Nordholmen ved Gomalandet og i bryggene på Devoldholmen. Luftfotoet skildrer grusomme handlinger, forteller Petter Ingeberg.

Det er Geirr Haarr som har lånt bort fotografiet.


Fortalt av 18 øyenvitner

- Her er den usminkede sannheten om bombingen av Kristiansund i 1940. Den er skrevet av øyenvitner som opplevde den på nært hold, og bare kort tid etter at Kristiansund var gjort om til en ruinby, skriver Ole Kr. Stokke, som har skrevet ned inntrykkene fra 18 øyenvitner som opplevde den store katastrofen.

Bombingen av Kristiansund er lite påaktet i litteraturen om Norge i andre verdenskrig. Nå er det skrevet tre lokale bøker som kommer tett på begivenhetene. Hele sentrum ble omgjort fra en levende kystby til en rykende ruinhaug.

- 803 bygninger brant, og blant disse 36 brygger og pakkhus. Om lag 60 prosent av byens leiligheter gikk opp i flammer. Over 300 000 kvadratmeter bruksflate ble ødelagt, forteller Stokke.


Fryktet allierte flåtestyrker

- Kristiansund ble sannsynligvis ikke terrorbombet, selv om mange mener det. De fagmilitære i den tyske overkommando var nok mest opptatt av å vinne krigen. Å terrorbombe Kristiansund til lydighet, hadde derfor ingen hensikt. Det som bekymret tyskerne mest, var nok de store allierte flåtestyrkene som ble oppdaget i Norskehavet. Britene måtte for all del få det vanskelig dersom de forsøkte landgang i Midt-Norge og dermed truet den viktige forbindelsen mellom Oslo og Trondheim. Norge kunne bli delt i to. Det var et skrekkscenario for Hitler og hans generaler. Tettsteder som Namsos, Kristiansund, Sunndalsøra, Åndalsnes og Molde måtte legges i grus. Dette var krigens kyniske vurdering. Om sivilbefolkningen i Kristiansund fikk lide, betydde ingen ting i krigens hete, sier Ole Kr. Stokke.


Nesten alle flyktet ut av byen

Kristiansund var en livlig by med fiske og handel i 1940. 12 000 mennesker bodde i byen. Da bombene slo ned søndag 29. april, flyktet befolkningen til bygdene på Nordmøre. De ble hjulpet av de nye bruene og fiskeskøyter. Utover sommeren var det rundt 1 000 mennesker igjen blant ruinene, og den tyske okkupanten maktet ikke å få frem materialer til å bygge provisoriske brakker.

Det var stor fortvilelse, men med unntak av Lofotposten, var det ingen journalistiske skildringer av nøytral karakter i den norske pressen som var nazifisert. Derfor har tragedien til Kristiansund vært dempet ned. Fem mennesker omkom i de første dagene av krigen.

Fotografert fra et tysk bombefly tirsdag 30. april 1040. Flyet kom fra sør, og vi ser Innlandet under, Kirkelandet til venstre, Innlandet til høyre og Gomalandet øverst.  

Fotografert fra et tysk bombefly tirsdag 30. april 1040. Flyet kom fra sør, og vi ser Innlandet under, Kirkelandet til venstre, Innlandet til høyre og Gomalandet øverst.  

På forsiden nå