Landet på bynært sykehus

Nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal legges på aksen Frei-Hjelset.

Saken oppdateres.

Spenningen var opphetet både i Molde og Kristiansund etter klokka 13 i dag.

Direktør Astrid Eidsvik har konkludert i sykehuskampen i Møre og Romsdal og la frem sin innstilling til styret.

Eikrem falt ut

Et nytt felles sykehus legges bynært en av byene Kristiansund eller Molde – og ikke midt i mellom, og da er enten Frei i Kristiansund eller Hjelset i Molde de mest aktuelle foran stedsvalget neste år. Et tidligere aktuelt sted som Eikrem i Molde er ute av dansen.

Eidsvik peker på aksen mellom Hjelset og Krifast (søndre Frei) – og fremhever de bynære alternativene.

- Det er stor risiko å velge en lokalisering midt imellom byene for et akuttsykehus. Vi må unngå å få utviklingsplanen i retur en gang til. Vi må holde oss innenfor aksen vi har i dag, sier Astrid Eidsvik.

Frei er en god tomt

- Frei scorer veldig bra på tilgjengelighet innenfor 90 minutter responstid. 99 prosent av innbyggerne er innenfor. Det er lavere for Hjelset, sier FrP-politikeren Åge Austheim.

Ordfører Per Kristian Øyen (A) i Kristiansund er fornøyd. Alternativet nær Kristiansund vil han slåss for.

- Vi skal ha en likhet på tilbudene, og det er viktig at også Aure, Smøla og Halsa har gode sykehustilbud. Da er Frei eller Krifast-området det perfekte for alle kommuner i nedslagsfeltet. Ser vi geografisk på det, langs aksen fra Ålesund til Trondheim, så er dette det balansepunktet, sier Øyen.

Beredskap i oljesektoren

- Av de gjenværende lokaliseringene ligger tre på Nordmøre og bare ett i Romsdal. Det er en styrke, sier Høyres Dagfinn Ripnes i Kristiansund.

- Beredskap innen oljesektoren som er tung i regionen må spilles inn i tiden som kommer, sier Ellen Engdahl i næringsforeningen KOM Vekst.

På forsiden nå