- Ufattelig at noen kan gjøre noe slikt

Arvid Rusten (64) fra Sykkylven slukket den første brannen på Scandinavian Star. Nå mener han saken bør tas opp.

159 personer omkom i Scandinavian Star-brannen. 

Saken oppdateres.

- Vi kan ikke være bekjent med at saken ikke tas opp. Den må tas opp på grunn av respekten for de omkomne, sier Rusten til adressa.no.

Lørdag ble det lagt frem en ny rapport om Scandinavian Star-brannen for 23 år siden der 159 personer omkom. Arbeidsgruppen mener brannen var påsatt og at det skal ha vært ni brannstiftere blant mannskapet.

- Det er tragisk at det går 23 år før man får plassert ansvaret for brannen, mener Rusten.

Politiet konkluderte med at en dansk lastebilsjåfør sannsynligvis sto bak brannen. Arbeidsgruppen mener at dette ikke er tilfellet, men at flere av mannskapet sto bak.

LES OGSÅ: Oslo-politiet vil ha møte om rapporten

- Det er grusomt

Det er på grunnlag av rapporten at Rusten mener at saken bør tas opp på nytt. Arbeidsgruppen mener brannen ble påsatt for å heve forsikringspenger. Rusten reagerer kraftig på at penger kan ha vært motivet for at brannen ble påsatt.  

- Det er ufattelig at noen kan gjøre noe slikt. Det er grusomt, sier han.

Slukket den første brannen

Rusten tenker fortsatt ofte på det som skjedde natta da det brant i båten. Han var på tur sammen med en kompis og fem barn og var med på å slukke den første brannen.

- Etter vi slukket brannen ga jeg beskjed om at man hadde en pyroman om bord, men ble ikke tatt på alvor. Jeg fikk beskjed om å legge meg igjen. Det som nå har kommet frem setter alt i sammenheng, forteller han.

Rusten og kompisen fikk reddet ut de fem barna.

- Det var fullt av røyk da vi reddet ut barna. Vi kjente en intens varme fra ei trapp som vi passerte. Vi var ti sekunder fra å brenne inne, forteller han.

Rusten har skader på øynene som følge av røyken på skipet.

Arvid Rusten mener etterforskningen må tas opp igjen. 

Arvid Rusten mener etterforskningen må tas opp igjen. 

På forsiden nå