- Det var en voldsomt god følelse

Denne stupbratte renna i Sunndalen har blitt erobret av en sogndøl og en trønder.

  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Adrenalinet pumper gjennom kroppene til Henning Langeland (27) og Even Krogstad Valseth (28) når de står og ser nedover den 1400 vertikale meter lange bakken i Sunndalen. De er i ferd med å gjennomføre en av de mest spektakulære utforkjøringene i Norge.

- Det er ikke så enkelt å beskrive hva man føler når man står på toppen av en slik renne. Vi er ikke redde, men spente, glade og fylt med adrenalin. Det ligger en naturlig frykt i bakhodet fordi vi er klare over at konsekvensene kan være store om noe går galt. Men vi er godt forberedt, sier Langeland til adressa.no.

Ventet på den rette anledningen

27-åringen er oppvokst i Sogndal, men bor og studerer i Trondheim. Han har stått på ski så lenge han kan huske, og siden 2007 har han ventet på å kunne kjøre ned Furuveita-renna.

- Det ble et prosjekt for meg og Even å kjøre ned akkurat denne renna. Vi har sett på den så mange ganger, men det har aldri tidligere vært trygt å kjøre utfor. Før en slik tur må vi være sikre på at det ikke er fare for skred.

Etter en prat med en lokal skientusiast og å nøye ha analysert værmeldinger, bød endelig anledningen seg - torsdagen etter påske.

- Muligheten kom. Det var flotte forhold i fjellet. På turen opp renna vurderte vi snøforholdene fortløpende og fant ingen faretegn.

Ifølge Langeland er renna på 1400 vertikale meter som i norsk målestokk er en veldig lang nedkjøring i ett. Og blant de lengste de to kompisene har gjennomført i Norge.

Firda omtalte stuntet på sine nettsider på søndag

Gode turkamerater

- Det var helt topp å kjøre ned Furuveita-renna. Ordentlig fin skikjøring, sier Even Krogstad Valseth.

Han er oppvokst på Svorkmo i Orkdal kommune, men bor for tiden på Hamar. 28-åringen har reist mye sammen med Langeland, og sammen har de erobret mange lange og bratte bakker i både inn- og utland.

- Vi er gode kamerater og stoler på hverandre når vi står på ski i fjellet. Når man skal gjøre noe som heller mot det ekstreme må man være komfortable med og stole på den man kjører sammen med. Om den ene er skeptisk til en utforkjøring, så snur vi, sier Langeland.

- Voldsomt god følelse

Denne torsdagen etter påske trengte de ikke å snu. Fire og en halv time brukte kompisene på turen oppover Furuveita-renna. Returen tok omtrent 20 minutter og ble feiret med en «high-five».

- Ja, og en pris og en cola, forteller Langeland og ler.

- Vi ble sykt glad og gira fordi vi hadde taklet forholdene i renna. Vi oppnådde noe som vi hadde ventet på lenge, og fikk utfordre naturen litt. Det var en voldsomt god følelse, fortsetter han.

Nå ser kompisene etter nye bakker å erobre og ekstreme skikjøringer å gjennomføre. Men viktigst av alt er å ha det gøy.

- Nå når vi har gjort dette, så blir det sånn at man ser seg om etter nye utfordringer. Men jeg føler ikke at jeg absolutt finne noe så ekstremt hver gang. Jeg står på ski for å ha det kjekt, jeg.

Even Krogstad Valseth støvler inn i det ukjente. 
    
      (Foto: Privat)

Even Krogstad Valseth støvler inn i det ukjente.  Foto: Privat

Henrik Langeland reiser verden rundt for å stå på ski, noe sponsorene Arc`teryx og SGN skis gir han mulighet til. 
    
      (Foto: Privat)

Henrik Langeland reiser verden rundt for å stå på ski, noe sponsorene Arc`teryx og SGN skis gir han mulighet til.  Foto: Privat

Dyp snø og stabile forhold i Furuveita-renna. 
    
      (Foto: Privat)

Dyp snø og stabile forhold i Furuveita-renna.  Foto: Privat

Perfekte forhold i bakken. 
    
      (Foto: Privat)

Perfekte forhold i bakken.  Foto: Privat

På forsiden nå