Kjøpmann Terje Nordvik (t.h.) fikk hjelp av Emil Haugen Ansnes til å få inn nyamkommen post og varer, som kom med båt i formiddag. Foto: Marius Sunde Tvinnereim

- Geologen har tillatt arbeid inntil 20 meter fra raskanten, det skal være trygt. Vi har ti montører som setter igang arbeidene med å gjenopprette strømforsyningene nå, sier direktør Halvard Fjeldvær i Svorka energi.

Surnadal kommune gir følgende opplysninger om Todalen på sine nettsider:

Telefon: NetCom og Telenor er i drift.

Persontransport: Det blir satt opp båt i løpet av dagen. Tidspunkt på dette blir opplyst på folkemøtet kl 14.00.

Biltransport: Mobil fergekai og ferge blir satt opp så fort som mulig og innen to uker. I mellomtiden skal man forsøke å få på plass en provisorisk løsning med lekter for nødvendige oppdrag. Dette gjelder varetransport.

Strøm: Arbeid med sjøkabel har startet.

Vanskelig arbeid

- Da raset gikk ble alle «trådene», eller høyspentledningene, revet ned. Disse må strekkes opp igjen, og vi må bruke båt i arbeidet for å holde riktig avstand. Går ikke dette kan vi alternativt legge en sjøkabel rundt skredet, forteller Fjeldvær.

Dersom arbeidet går slik det skal, håper Svorka energi at strømmen er tilbake i bygda før midnatt.

- Det er vanskelig å angi eksakt tid for dette. Vi vet foreløpig ikke hvor store skader linjene er påført i forbindelse med skredet., men håper at strømforsyningen er på plass i løpet av kvelden.

Lager midlertidig fergeleie

I dag har Svorka energi forsøkt å få på plass et nytt aggregat, men så langt har man ikke klart å få det på land.

- Det er rett og slett for tungt og for stort, og vi har ikke funnet løsning på å få det av båten, sier Fjeldvær. Aggregatet står foreløpig ombord på Kystvakta, som frakter det.

I  dag har det vært krisemøte i beredskapsgruppen i Todal. Ifølge kilder på stedet, blir det trolig anlagt et midlertidig fergeleie i Todal.

Fjellsikringen har ikke kommet igang, og blir etter det adressa.no kjenner til, ikke satt igang før mandag i neste uke.

Lærling Maring røkkum i Svorkla energi inspiserer skredet. Foto: Marius Sunde Tvinnereim
Her er skredet fotografert fra sikker grunn, 20 meter fra kanten. Foto: Marius Sunde Tvinnereim