- Sjansen er minimal for å finne de savnede i live

Leteaksjonen er innstilt for i kveld. Det er fortsatt fire savnede personer.

Her orienterer innsatsleder i politiet, Espen Bakk, om hva som er planen videre i leteaksjonen etter de savnede skiløperne i Sunndalsfjella. Foto: Jonas Bjørkli

Saken oppdateres.

- Sjansen er minimal for å finne de savnede i live, sier innsatsleder Espen Bakk til adressa.no klokken 16.45 tirsdag ettermiddag.

De pårørende er varslet, og blir ivaretatt.

Et pårørendesenter er opprettet av Sunndal kommune og politiet på Phillipshaugen i Øksendal, og et kriseteam bestående av personer fra helsevesenet i kommunen og prest ivaretar de pårørende.

- Ekstrem skredfare

Værforholdene og skredfaren er så stor at leteaksjonen blir innstilt.

Sea King-helikopteret og Orion-flyet fra Forsvaret returnerer til base melder Hovedredningssentralen i Sør-Norge på Twitter klokka 16.00.

- Det er tatt en beslutning om at verken bakkemannskaper eller helikopter skal inn i området å søke etter de savnede i dag. Det er på grunn av en ekstrem skredfare, som ikke gjør det forsvarlig selv for helikopter å fly lavt over området. Nå legger vi planen for morgendagen, og håper at skredfaren vil avta, sier lensmann Arnfinn Fuglevåg til adressa.no.

- Det er væravhengig om vi har mulighet til å ta oss inn i området i morgen. Vi håper på minusgrader i natt som fører til at snøen stabiliserer seg, og gjør det forsvarlig å dra inn i området med mannskaper.

Oppdaget signal fra skredutstyr

Et Sea King redningshelikopter fra Ørlandet fanget opp flere signaler fra skredsøkere i det aktuelle søkeområdet, opplyser politiet i 14.20-tida.

Politiet føler seg sikre på at signalet er fra de savnede mennene.

- Det er sagt at det er signal fra flere skredsøkere, opplyser innsatsleder Espen Bakk.

SE MER: Fikk signal fra skred

- For dårlig lys

For øyeblikket er skredfaren for stor til at letemannskapene kan sendes inn i området for å grave etter de fire savnede mennene.

Magasinet Fri Flyt har vært i kontakt med en av redningsmennene, og han forteller at signalet ble fanget opp i Kannsdalen.

Kannsdalen utgjør nedre del av den vanligste nedkjøringa fra Litlskjorta, og på begge sider av dalen er det svært bratt, med flere snørenner. Snøskredet skal ha gått på den sørvestvendte siden av dalen.

Helikopteret fra Norsk luftambulanse på Dombås har ankommet Sunndalsfjella.

- Vi har gjort en rekognisering på om det er mulig å søke i overflata på skredet. Vi hadde et håp om at jeg kunne henge under helikopteret og søke i overflata, for så å bli heist opp om skumle ting skjedde. Det er imidlertid for dårlig lys og for vanskelige arbeidsforhold, sier redningsmann Haakon Nordseth til adressa.no. 

Nå skal Luftambulansen gi informasjon om det de har sett i området til politiet. Deretter tar politiet en avgjørelse på hva som skal skje videre. 

Krevende forhold

Innsatsleder Bakk mener det kan være vanskelig å få folk opp i skredområdet, og det er ikke mulig å få inn folk til fots.

Politihelikopteret bruker varmesøkende kamera og de forsøker å dobbelsjekke opplysningene fra Sea King-helikoptrene.

- Dette er helt etter den planen som de to som har kommet ned har anvist oss, sier Bakk.

Fortsetter med helikoptersøk

En gruppe på seks menn i alderen fra 20-årene til 40-årene la ut på toppturen mot Litlskjorta i Sunndalsfjella ved ti-tiden mandag morgen.

Det har nå gått nærmere ett døgn siden mennene skulle vært tilbake på parkeringsplassen på Brandstad.

- Vi fortsetter med helikoptersøk ei stund fremover. Det vil etter hvert komme luftambulansehelikopter fra Dombås som skal gjøre noen underhengende søk hvis været tillater det. Deretter vil søket bli avsluttet.

Innsatsleder Espen Bakk anser det som lite sannsynlig at de klarer å finne noen overlevende. 

Innsatsleder Espen Bakk anser det som lite sannsynlig at de klarer å finne noen overlevende. 

Redningsmann Haakon Nordseth forteller at det er for dårlig lys og arbeidsforhold til at de klarer å se inn i skredområdet.   

Redningsmann Haakon Nordseth forteller at det er for dårlig lys og arbeidsforhold til at de klarer å se inn i skredområdet.  

Sea King-helikopteret har vært i søk store deler av dagen i dag.  

Sea King-helikopteret har vært i søk store deler av dagen i dag.  

Politihelikopteret ble sendt fra Oslo for å bistå i søket.  

Politihelikopteret ble sendt fra Oslo for å bistå i søket.  

 
Leteaksjonen pågår fortsatt ett døgn etter at de fire personene ble meldt savnet i Sunndalsfjellene.  

Leteaksjonen pågår fortsatt ett døgn etter at de fire personene ble meldt savnet i Sunndalsfjellene.  

Politiet forteller at de må vente med å sende inn folk i skredet.  

Politiet forteller at de må vente med å sende inn folk i skredet.  

Dette er saken
  • En gruppe på seks menn i alderen fra 20-årene til 40-årene la ut på toppturen mot Litlskjorta i Sunndalsfjella ved ti-tiden mandag morgen.
  • På grunn av uværet snudde gruppa før de kom til toppen. To personer tok seg ned igjen, mens de fire som nå er savnet ville gå til Frusalhalsen.
  • Gruppen på fire møtte aldri som avtalt på Brandstad klokken 15 mandag ettermidag.
  • Klokken 17 ble politiet varslet om de fire savnede mennene.
  • Mandag kveld ble et Sea King redningshelikopter satt inn i søket, men været i området var så dårlig at helikopteret aldri kom seg inn i det redningsmannskapene betegner som kjerneområdet for søket.
  • Tirsdag morgen ble redningshelikopteret og Romsdal fjellredningsgruppe satt inn i søket, men på grunn av dårlig vær og ekstrem skredfare ble søket etter de savnede innstilt tirsdag ettermiddag
  • Onsdag morgen bekreftet politiet at tre personer er funnet omkommet i leteområdet.
  • Like etter kunne politiet bekrefte at den fjerde også var funnet.
Dette kartet viser det aktuelle leteområdet.  

Dette kartet viser det aktuelle leteområdet.  

På forsiden nå