Dermed er Hell og Muruvik igjen framme som det beste alternativ for samlokalisering av havn og godsterminal. Og vedtaket som ble tatt Fylkestinget i går, kan også medføre at lokal motstand blir overkjørt, ved at reguleringen av prosjektet blir overført fra kommunestyrene til staten.

- I Stjørdal kommer vi selvfølgelig til å fortsette med å jobbe mot en slik løsning-. Her er det bred enighet om at et logistikknutepunkt vil rasere både miljø, boligområder, lakselva og alt annet som finnes på Hell, sier ordfører Johan Arnt Elverum.

Han mener fylkespolitikerne burde sett nærmere på konsekvensutredningene fra Jernbaneverket som gjør det klart at et alternativ sør for Trondheim er det beste.

Nødvendig for finansieringen

Fylkesordfører Tore O. Sandvik mener enigheten som er oppnådd i Trøndelagsrådet er et gjennombrudd i saken.

- Vi må løfte blikket og ha et 100-årsperspektiv på framtidig løsning for godshåndtering. Der den blir lagt nå, kommer den til å bli liggende. Det er dessuten lagt klare føringer fra Stortinget, som også er basert på internasjonale erfaringer om at vei, bane og sjø må ses i sammenheng.

Fylkesordføreren viser til at det ikke finnes mange alternativer til sjø, og at det vil være en ekstra dimensjon og koble på gods fra fly. Dessuten ser han muligheten til å få en elektrifisering av trønderbanen nordover, og mot Sverige, slik at svenskene kan få en etterlengtet havn i vest.

- I verste fall er vi avhengige av en slik løsning, for i det hele tatt å få finansiering fra Stortinget, mener Sandvik.

- Eventyr Sandvik farer med

Ordfører Johan Arnt Elverum deler slett ikke Sandviks argumentasjon.

- Det kan høres ideellt ut med en kombinasjon av bil, båt, bane og fly, men han opererer langt fra virkeligheten. Andelen av båttransport er på bare 7-8 prosent, og den går ned. Det er bare eventyr Sandvik farer med her, mener Elverum.

Han lover fortsatt kamp og håper fornuften seirer.

- Jeg håper forstanden er høyere i Samfunnsdepartementet og på Stortinget, enn det som nå kommer fram hos fylkespolitilkerne både i Sør- og Nord-Trøndelag.

Ordfører Johan Arnt Elverum er ikke enig med fylkesordfører Tore O. Sandvik. Foto: GLEN MUSK