- To barn lekte med ild under kirka

Rørvik kirke brant lørdag kveld.

  Foto: Sturla Nordbøe, namdalsavisa

Saken oppdateres.

- Vi fikk melding om at brannmannskapene hadde kontroll over brannen i kirka klokka 22.30, sa operasjonsleder Stig Fredriksen i Nord-Trøndelag politidistrikt til adressa.no lørdag kveld.

Den 116 år gamle kirka står fortsatt. Kirkesølvet og altertavla er reddet ut, men kirka har fått store skader innvendig etter brannen som ble meldt klokken 19.57 lørdag.

Under avhør søndag har to barn erkjent at de lekte med ild under kirken, og politiet antar at dette er grunnen til brannen, skriver politiet i en pressemelding.

LES OGSÅ: - Rørvik kirke skulle restaureres til våren

- Lekte med ild

- Det kom inn opplysninger lørdag kveld om at noen hadde vært i området. To gutter ble etter hvert kalt inn til avhør og la kortene på bordet. De lekte under kirka, og fyrte opp ild for å se, sier operasjonsleder Lars Letnes i Nord-Trøndelag politidistrikt til adressa.no.

Han vil ikke si noe om alder på de to guttene.

- De er barn, og har ikke kommet i tenårene. Vi er rimelig trygge på at vi nå har funnet brannårsaken.

Kalte ut store ressurser

Brannmannskaper fra Rørvik lufthavn, Vikna kommune og Kolvereid deltok i slukkingsarbeidet. I tillegg har Sivilforsvarets Fredsinnsatsgruppe, FIG, hjulpet til, med blant annet etterfylling av vann, sier Fredriksen.

Brannvesenet og sivilforsvaret var på brannstedet med vakthold gjennom natta. Som en del av sikringsarbeidet, sagde brannmannskapene seg gjennom gulvlaget rundt klokken 22.40. Flammene er ikke lenger synlige, men røyken velter fortsatt ut av Rørvik kirke sent lørdag kveld.

Ulmet under gulvplankene

Klokken 22.40 sagde brannmannskapene seg ned i gulvlaget på grunn av den store røykutviklingen i kjelleren.

- Både politi og brannmenn jobber iherdig for å få kontroll over brannen, og ikke minst komme til under gulvet for å få bukt med det som fortsatt ulmer under gulvplankene inne i kirka, sier Oddvar Bakke, kommunepolitiker i Vikna.

Brannmannskapene jobbet siden litt før klokka 20.00 for å forsøke å redde den 116 år gamle kirka. De måtte blant annet sage hull i veggene og pumpe vann inn i kirkerommet for å få kontroll på flammene.

Bygd i 1896

Politiet måtte ble flere skuelystne om å trekke unna bygningen da det brant som verst. Flere av disse bidro til å berge kirkesølvet ut av kirka, som ble fraktet til menighetshuset, melder Namdalsavisa.

Rørvik kirke ble vigslet 27. oktober 1896 av biskop Skaar. Den var opprinnelig tenkt som et bedehus, men ble utviklet til kapell, ifølge Vikna menighet sine hjemmesider.

Kirka fikk store skader etter bombing 1. mai 1940, men ble reparert. Den gjennomgikk restaurering også i 1973, og i 2006 og 2007.

 
    
      (Foto: ROLF THOMAS HOLME)

  Foto: ROLF THOMAS HOLME

 
    
      (Foto: LEIF ARNE HOLME)

  Foto: LEIF ARNE HOLME

 
    
      (Foto: LEIF ARNE HOLME)

  Foto: LEIF ARNE HOLME

 
    
      (Foto: Rolf Thomas Holme)

  Foto: Rolf Thomas Holme

 
    
      (Foto: Sturla Nordbøe, namdalsavisa)

  Foto: Sturla Nordbøe, namdalsavisa

 
    
      (Foto: Sturla Nordbøe, namdalsavisa)

  Foto: Sturla Nordbøe, namdalsavisa

 
    
      (Foto: ROLF THOMAS HOLME)

  Foto: ROLF THOMAS HOLME

På forsiden nå