- Man kan bare forestille seg hvilke lidelser dette dyret har vært utsatt for

Katten pintes i timevis mens den satt fast i minkfelle i Stjørdal. Dyrebeskyttelsen har politianmeldt saken.

Katten ble avlivet på grunn av de store skadene den hadde fått. 

Saken oppdateres.

Arne Petter Krogstad fra Stjørdal var ute og lekte med sønnen i nabolaget den 23. mars, da han hørte underlige lyder under brua på den andre siden av elva.

Synet som møtte ham, gjorde ham opprørt.

- Jeg syntes det hørtes ut som et dyr som led. Jeg sendte sønnen min inn, og gikk for å sjekke. Jeg trodde det var et dyr som var overkjørt, men fant en katt som satt fast i en minkfelle. Det var ikke mye krefter igjen i den, sier Krogstad.

Led mye

Han prøvde å løsne på fella, men den satt hardt fast slik at den desperate katten fikk mer vondt da han forsøkte. Den prøvde også å forsvare seg.

- Jeg kjente at foten som satt i fella var brukket rett av, og var dobbelt så stor som den andre. Katten må ha ligget der et par dager, for det var kommet en del snø, og det var ingen andre spor i området, sier Krogstad.

Katten må ha lidd mye mens den var fanget. Alle de fire hjørnetennene var knust, sannsynligvis i forsøk på å komme seg løs.

Fellen var satt inn i en kasse som var festet til et tre med en meterlang snor, og katten har ifølge sporene bevegd seg rundt dette treet mens den var fanget.

- Samboeren min ringte politiet, som ikke hadde kapasitet til å komme, men de sa at vi kunne avlive katten om det virket nødvendig. Det endte med at vi kontaktet grunneieren, som kom og avlivet katten, sier Krogstad.

Politianmelder saken

- Dette er helt fryktelig. Vi ser mange forskjellige saker, men denne er spesielt stygg. Man kan bare forestille seg hvilke lidelser dette dyret har vært utsatt for.

Det sier Hege Wensell, leder for Dyrebeskyttelsen Norge Trondheim og omegn.

De har nå politianmeldt saken. Det er ikke kjent hvem som har satt opp fellen.

- Da vi fikk meldingen var katten allerede avlivet på stedet. Grunneieren sørget for det, fordi katten var var så skadet at han så det som det eneste riktige å gjøre. Grunneieren visste heller ikke om at denne fellen var satt opp på hans eiendom, og fjernet den etterpå, sier Wensell.

Katten ble sendt til Stjørdal Dyreklinikk for undersøkelser, og fellen ble levert til Stjørdal lensmannskontor.

- Det var en ukastrert, umerket hannkatt, så vi har dessverre ikke klart å spore opp den eventuelle eieren, sier Wensell.

Wensell har vært i kontakt med Direktoratet for naturforvaltning, som er klare på at denne fellen var ulovlig satt opp, selv om slike minkfeller i seg selv er lovlige.

Slike minkfeller skal sjekkes to ganger i døgnet. Det hadde ikke skjedd i dette tilfellet.

Tanken er at fellen, som er en såkalt slagfelle, skal klappe sammen over nakken til mink eller mår, slik at dyret blir avlivet umiddelbart. Fellen skal imidlertid settes opp slik at man er sikker på at andre dyr eller mennesker ikke kan komme til skade. Den skal også merkes med eierens navn og adresse.

- Kunne like gjerne vært et barn

Arne Petter Krogstad forteller at brua som fella var satt opp under, er en del av en skolevei. Både han og Wensell sier at det like gjerne kunne vært et barn som kom til skade ved å stikke inn en hånd eller fot i fellen.

- Det er ikke vanskelig å se for seg at unger som leker under brua kan bli nysgjerrige, og stikke hånden inn for å se hva det var for noe. Jeg har også skjønt at denne typer feller er omstridte, og at det finnes feller som er mer humane, sier Krogstad.

Dyrebeskyttelsen Norge får stadig spørsmål og meldinger om feller som kan være til fare for både barn og husdyr.

- I slutten av januar fikk vi også melding om en felle i Haugesund hvor en hund hadde vært på tur inn. Vi oppfordrer derfor publikum til å være oppmerksomme og melde ifra slik at man kan gjøre noe med det før det går så galt som det gjorde i dette tilfellet, sier Hege Wensell.

- Det er kraftige feller som gjør stor skade, sier Hege Wensell.

Stjørdal lensmannskontor bekrefter at de har mottatt anmeldelsen fra Dyrebeskyttelsen, og at den nettopp er registrert.

- Ulovlig oppsetting av felle

Seniorrådgiver Arild Sørensen i Direktoratet for Naturforvaltning mener at dette ser ut til å være en ulovlig oppsetting av en minkfelle.

- Bestemmelsene sier at fellene skal settes opp slik at de bare fanger dyrene de er ment til å fange, nemlig villmink. De skal også merkes med navn og adresse. De skal ikke settes ut i områder med alminnelig ferdsel, og det ser ut som om dette ikke er fulgt, sier Sørensen.

Minkfellen var plassert inne i en kasse, og katten har antagelig prøvd å få tak i åtet med labben. 

Minkfellen var plassert inne i en kasse, og katten har antagelig prøvd å få tak i åtet med labben. 

På forsiden nå