Værnes har tapt kampen om nytt flytårnsenter

Bodø får det nye flytårnsenteret.

Trondheim LuftStjørdal  Foto: Jens Petter Søraa

Saken oppdateres.

Trondheim Lufthavn Værnes har tapt kampen om et nytt tårnsenter som skal fjernstyre flydirigeringen ved 36 lufthavner i Norge.

Gardermoen, Værnes eller Bodø ble vurdert som steder for senteret, som er en del av Avinors moderniseringsprosess.

- Sikrere og mer effektiv drift

Avinor melder i dag i en pressemelding at Bodø får det nye flytårnsenteret.

- Satsningen vil gi en sikker og enda mer effektiv drift på lufthavnene. Det legger igjen til rette for at flyselskapene kan opprettholde det gode rutetilbudet de har på våre mange lufthavner i Norge, sier administrerende direktør Anders Kirsebom i Avinor Flysikring.

Tidligere har Stjørdal-ordfører Ivar Vigdenes uttalt at Værnes er den eneste løsningen.

LES MER: Værnes kniver om flytårnsentral


Ferdig i 2017

Senteret i Bodø skal være klart i løpet av 2017.

Avinor sier dette om valget av Bodø:

- Det har vært viktig for Avinor å etablere tårnsenteret ved en lufthavn og på et sted hvor konsernet allerede har stor tilstedeværelse og det er et godt rekrutteringsgrunnlag. I Bodø har Avinor kontrollsentral med både operativt og teknisk personell. Bodø har også et stort luftfartsmiljø med sentrale aktører som Luftfartstilsynet, Luftforsvaret og Widerøe.

- Værnes i vekst uansett

Stjørdal-ordfører Ivar Vigdenes er avventende etter valget av Bodø.

-  Værnes er i vekst uavhengig om man får disse flykontrolltjenestene. Og det blir ingen færre arbeidsplasser på Værnes, sier Vigdenes til Adresseavisen.

Han utelukker ikke at Værnes kan få sjansen igjen i framtida.

- Jeg har merket meg at Bodø får de 15 lufthavnene i Nord-Norge, og det kan hende at kompetansebehovet kan være annerledes hvis det utvides utover disse 15, sier ordføreren.

Han håper på åpnehet i saken, og har bedt om innsyn i møtepapirene fra de siste styremøtene for å ettergå beslutningsgrunnlaget i saken.

Jubel i nord

I Bodø mottas nyheten med stor glede.

- Dette er en av de viktigste nyhetene for Bodø og Bodøs framtid når det gjelder arbeidsplasser. Bodø vil være i sentrum for ny teknologiutvikling, og vil i framtida fortsatt være den flybyen for nasjonen Norge vi har vært i hele etterkrigstiden, sier Bodø-ordfører Ole Hjartøy til Avisa Nordland.

Testet i flere år

I første omgang skal tårnsenteret håndtere 15 lufthavner. Etterhvert vil Avinor vurdere å utvide satsingen. Teknisk betyr det at flyplassene får kameraer og sensorer i stedet for tradisjonelle flytårn. Tårnpersonell samles i et større senter som driver tårntjenesten til flere lufthavner samtidig. Løsningene har vært testet i flere år på Værøy helikopterhavn og Røst lufthavn.

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (SP) 
        
            (Foto: FRANK CADAMARTERI)

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (SP)  Foto: FRANK CADAMARTERI

På forsiden nå