Finnes det en sammenheng mellom navn og yrkesvalg? En studie gjort av professor Ernst Abel ved Wayne State Universety, viser at navnet vårt kan definere vår eksistens, skriver Forskning.no

Er etternavnet ditt Doctor, eller inneholder dok/doc, er det større sannsynlighet for at du jobber som lege. Dette fant Abel ut ved å analysere navnestatistikker og registre over ulike yrkesgrupper.

«Minibanken»

Christian Banken fra Trondheim, er tidligere banksjef, har fått kommentarer på kombinasjonen av etternavn og stilling.

- Jeg møtte Jon Almaas  i forbindelse med et arrangement for en del år siden. Han lurte på om navnet mitt var et tullenavn, og om jeg var venner med Rune Rente og Ivar Innskudd, sier Banken.

Men det er ikke bare denne kommentaren den tidligere banksjefen har fått:

* Datteren min blir av de som kjenner meg kalt «minibanken».

* Har fått utallige spørsmål av både bekjente og kunder om å få låne penger av meg.

* Dersom jeg bruker for mye tid på sosiale medier, facebook, etc blir jeg referert til som «nettBanken».

* I brev vi sender ut fra banken står det oftest nederst «Bankens anbefaling». Kundene lurte da fælt på om det var min personlige eller bankens anbefaling».

Har du et av «rikingnavnene» i Norge? sjekk det her

Ingen norske studier

Anders Barstad i Statistisk sentralbyrå (SSB), kjenner ikke til noen norske studier om dette temaet.

- Så vidt jeg vet har det ikke vært noen norske studier av dette. Med unntak av en avisartikkel i ny og ne, som viser eksempler på det som ser ut til å være et visst samsvar mellom yrkesvalg og navn, sier Barstad.

Ola Sylte er grisebonde fra Surnadal og tidligere deltaker av TV2-programmet «Jakten på kjærligheten».

- Jeg får ofte tilbakemeldinger angående navnet. Mange synes det er morsomt med navnet Sylte, når jeg driver med gris. Ekstra morsomt er det at vi produserer julesylte, sier Sylte.

- Litt artig

Per Olav Berg er leder for berg- og geoteknikk seksjonen i Statens vegvesen Region midt.

- En del har trodd at seksjonen er kalt opp etter meg, så da har jeg forklart at vi har to hovedfag på seksjonen. Bergteknikk som utøves av ingeniørgeologer og geoteknikk som utøves av geoteknikere. Derfor navnet berg- og geoteknikkseksjonen, sier Berg.

Kommentarene startet i 2010 i forbindelse med en omorganisering av seksjonen.

- Litt artig har det vært på grunn av dette sammentreffet, og at det var noen på seksjonen som foreslo navnet, sier Berg.

Les også: Dette gir jobblykke

- Neppe påvirket meg

En annen som har fått kommentarer på navnet sitt er Jan-Gunnar Winther, direktør for Norsk Polarinstitutt. Winther er fra Nord-Norge, men har bodd i Trondheim i 21 år.

- Denne koplingen dukker opp fra tid til annen og er hyggelig stoff. Har skjønt at forskning viser en forhøyet sannsynlighet mellom valg av yrke og navn. Tror neppe dette har påvirket meg. Det er nok min interesse for natur og friluftsliv som har vært utslagsgivende, sier Winther.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Foto: Danske bank