Regnskogfondet har så langt samlet inn drøyt 183 000 millioner kroner under årets TV-aksjon. Det er det laveste resultatet for aksjonen siden 2005.

- Vi følger resten av landet og det er en nedgang i beløp også i Trøndelag, sier fylkesaksjonsleder Eirik Hjul Iversen i Trøndelag til Adresseavisen.

Du finner lista over hvor mye hver trønderske kommune ga til TV-aksjonen helt nederst i artikkelen.

- Stort engasjement

- Hva er årsaken til nedgangen?

- Det kan være mange grunner. Noen støtter TV-aksjonen på grunn av sak, noen støtter fordi det er TV-aksjonen, mens andre støtter på grunn av organisasjonen, forklarer Hjul Iversen.

Han er likevel strålende fornøyd med både beløp og gjennomføring.

- Det har vært gjennomført en flott aksjon med stort engasjement og giverglede. I Trøndelag er det verdt å nevne både Flatanger og Osen som har lyktes godt med innsamlingen, sier han.

Les om ti år gamle Hannah og Emil som leverte inn bøssa til ordfører Rita Ottervik

8. plass på landsbasis

I Flatanger ga gjennomsnittlig hver innbygger 101,47 kroner til årets TV-aksjon. Det gir en imponerende 8. plass på nasjonalt nivå, og desidert best i Trøndelag.

- De har klart å få med næringslivet på denne giverstafetten, sier Hjul Iversen.

Ifølge statistikken ble det totalt samlet inn 113 551 kroner i Flatanger. Over halvparten kom fra næringsliv og organisasjoner.

I Osen ble det samlet inn 85 549 kroner, og over 40 prosent av beløpet kom fra barnehager og skoler.

- Det har vært gøy å se at så mange barn og unge har engasjert seg, sier Hjul Iversen.

- Gir nytt håp

Når det gjelder bykampen, var det ingen tvil. Stavanger ga aller mest med 45,36 kroner per innbygger, mens Trondheim havnet på 5. plass med 37,89 kroner per innbygger. Trøsten får være at trondhjemmerne i det minste slo Bergen som ga 28,59 kroner per innbygger.

- Det er et kjempeløft for regnskogen, og det klarte vi på to timer på en søndag. Det er helt utrolig hvilken kraft som ligger i den norske dugnadsånden og frivilligheten, sier byaksjonsleder Sarah Føreland i Trondheim i en pressemelding.

- Jeg er så rørt over engasjementet til det norske folk, og særlig Trondheims befolkning. Med varaordførere i spissen, har skoler, barnehager, næringsliv, organisasjoner, kirker, idretten, og privatpersoner engasjert seg. Det er dager som dette som gir oss nytt håp om at vi skal klare det vi har satt oss som mål: Å redde regnskogen for kommende generasjoner, sier Føreland.

Pernille Lehne (23) har vært på krokodillejakt i regnskogen. Og sett utfordringene på nært hold. Her deler hun sine opplevelser.

- Gjennombrudd i helga

Hun får støtte av Hjul Iversen som mener at årets TV-aksjon har satt regnskogen på kartet.

- Kampen for å bevare regnskogen fikk sitt store gjennombrudd i Norge denne søndagen. Det er utrolig stort for Regnskogfondet at det norske folk har fått forståelse for arbeidet. Dette vil ha ringvirkninger i lang tid. Regnskogfondet vil kunne utrette mye med over 183 millioner kroner, mener han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.