Under en folkeavstemning i september var innbyggerne i Leksvik delt på midten om kommunen skal slå seg sammen med Rissa. 949 stemte for og 949 stemte mot en sammenslåing.

Etter et klart flertall under tirsdagens kommunestyremøte, én stemme mot, er det nå avgjort at Leksvik fortsetter sammenslåingsprosessen med Rissa.

- Vi må ta hensyn til de som stemte ja og de som stemte nei. Samtidig må vi også forholde oss til Rissa som har et klart ønske om en sammenslåing, sier ordfører Steinar Saghaug (H) i Leksvik kommune.

Ber om utredning

Før den endelige beslutningen om Leksvik vil søke om sammenslåing, skal det gjennomføres en ekstern utredning om fylkestilhørighet. De to kommunene tilhører i dag hvert sitt trønderfylke.

- Vi skal be om en ekstern utredning for å finne ut om den nye kommunen er best tjent med å tilhøre Nord- eller Sør-Trøndelag. Det er blitt en stor diskusjon og er vesentlig å få med, sier Saghaug.

I tillegg opplyser han at Leksviks andel i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk AS (NTE) ikke vil bli forringet ved en eventuell sammenslåing med Rissa.

- Mange fordeler

Ordføreren håper at de som stemte nei etter hvert vil forstå vedtaket.

- I fremtiden vil det sannsynligvis bli mindre lønnsomt å være liten. Det er mange fordeler med en sammenslåing, blant annet får vi et større fagmiljø og det blir lettere å rekruttere folk. Etablering av en felles videregående skole i Vanvikan er et også et viktig poeng med kommunesammenslåingen, sier Saghaug.

Folkeavstemningen i september viste et tydelig ja fra Rissa, hvor 63,3 prosent stemte for kommunesammenslåing.

- For oss vil sammenslåing være et fantastisk utfall. Nå håper jeg at politikerne i Leksvik er sitt ansvar bevisst og velger det riktige, sa ordfører Ove Vollan (H) i Rissa kommune til Adresseavisen etter avstemningen.

I intensjonsavtalen går det frem at kommunesenteret skal ligge i Rissa, mens sentrale funksjoner og lederstillinger skal ligge i Leksvik. Fosen kommune er arbeidstittel på det nye kommunenavnet, og Leksvik kommunevåpen videreføres til den nye kommunen.