- Dette vil bli anmeldt mandag morgen. Vi reagerer sterkt på at noen tar seg ulovlig inn på vårt anleggsområde, sier administrerende direktør Kenneth Brandsås i NTE Energi AS.

Satte opp sperringer

Det var på grensen til Børgefjell Nasjonalpark at dramaet utspilte seg lørdag morgen. Etter år med irritasjon over at NTE Energi AS tar seg til rette uten lovlig hjemmel, valgte Sandvik lørdag morgen å stenge veien som går over hans egen grunn som er på 16 000 dekar.

- Jeg kan ikke sitte å se på at de turer frem på denne måten. Jeg mener de bryter både konsesjonsregler og reguleringsleger. Byggingen på dammen har heller ikke vært ute på høring, i hvert fall ikke det jeg har fått med meg. Dette kan ikke fortsette, mener Sandvik.

LES PÅ PLUSS: – Vi bytter ikke vannkrafta mot vindmøller

Natt til lørdag satte han opp veisperringer og skilt om at det ikke lenger var lov med anleggstrafikk over hans eiendom. Men noen timer senere fjernet politiet sperringene.

Sandvik mener NTE har iverksatt omfattende anleggsarbeider på privat eiendom uten grunneieres samtykke.

- Det er i lys av allmennhetens interesser utført ubotelig skade, mener Sandvik, som understreker at han ikke er imot bygging av dammer og kraftverk.

- Jeg har selv jobbet som rådgiver for Statkraft i forbindelse med Ulla Førre anleggene og Alta-utbyggingen. Men NTE må følge loven og oppføre seg skikkelig.

NTE fikk ekspropriere

Det er Norges Vassdrag – og energidirektorat (NVE) som har pålagt NTE Energi AS å bygge ny eller forsterke Namsvatn dam, som man fikk konsesjon for og begynte å bygge i 1948. Årsaken er at dagens dam ikke tilfredsstiller sikkerhetskravene og at et dambrudd kan true 158 bygninger samt E6 og Nordlandsbanen. Hele prosjektet vil koste 200 millioner kroner.

Et av stridsspørsmålene er veien som er bygd på Sandviks grunn inn til damanlegget i Namsvatnet og i særlig grad reguleringskonsekvensene av det nye anlegget. Selv mener Sandvik han ga tillatelse til å bygge på gnr. 74 bnr. 11, men at NTE ikke spurte om å få bygge på bnr. 24, som også Sandvik eier.

Les også: Vil fjerne vern av naturområder

Etter hvert eskalerte saken og NTE søkte Fylkesmannen i januar i år om samtykke til ekspropriasjon og forhåndstiltredelse. Etter at NTE fikk samtykke ble vedtaket den 5. mai stadfestet av Olje- og energidepartementet. Forutsetningen var at tiltredelse må fremmes gjennom Namsmyndighetene dersom grunneier ikke frivillig aksepterer tiltredelse av arealet.

Nå venter grunneier på at saken skal opp i Namdal tingrett hvor NTE har begjært skjønnsforretning.

Bruker retten fra 1949

Advokat Ola Brekken i Advokatfirmaet Haavind AS, som representerer Sandvik, sier i tilsvaret til namsmannen den 3. juli i år at NTE ikke har lovlig hjemmel til å utføre noen form for tiltak på gnr. 74 bnr. 24 utover vedlikehold av eksiterende anlegg. Det anføres også at det ikke foreligger noen avtale eller annet rettsgrunnlag overfor grunneier som gir NTE lovlig adgang til å bygge anlegget, og at arbeidene på de to eiendommene er ulovlige og innebærer straffbar selvtekt.

Les også: Naturen er ikke lenger på billigsalg

- Det håpløse er jo at NTE fortsatt turer frem og ikke bryr seg om at saken må avgjøres i retten, sier Sandvik.

Advokat Brekken stiller også spørsmål ved om det er adgang til å varsle tvangsfullbyrdelse uten at Jann A. Sandvik har mottatt tilbud om frivillig tiltredelse.

Bestrider selvtekt

NTEs advokat, Rolf Christensen, bestrider på sin side at det foreligger noen straffbar selvtekt i saken. Christensen stiller seg også uforstående til at Sandvik ikke har mottatt tilbud om frivillig tiltredelse.

- NTEs prinsipale oppfatning er at rettighetene ervervet ved avtale ved skjønnsforretning i overskjønnet i 1949 er i behold og kan utnyttes også ved oppføring av ny dam, skriver advokat Rolf Christensen.

Den 31. juli gir Namsmann, lensmann Birger Håpnes i Grong, NTE Energi AS rett til tiltredelse av de rettigheter som er gitt gjennom ekspropriasjonstillatelsen fra Olje- og energidepartementet. Saken er gitt oppsettende virkning og anket til Namdal tingrett.

Men både namsmannen og departementet mener helt klart at NTE har tatt seg til rette uten å avvente namsmyndighetens beslutning.

- Dette er imidlertid forhold som namsmannen ikke kan gjøre annet enn å konstatere. Spørsmålet om det her er foretatt ulovlig selvtekt må i så fall bringes inn for påtalemyndigheten eller avgjøres ved et søksmål, heter det i namsmannens beslutning.

- Dette viser bare hvor vanskelig denne saken er, sier Jann Arthur Sandvik.

Tidlig lørdag morgen stengte grunneier Jann Arthur Sandvik veien inn til Namsvatn dam etter mange års krangel med NTE - Jeg kan ikke sitte å se på at de turer frem på denne måten. Selv eier Sandvik 16000 dekar i området Foto: Leif Arne Holme
Dette er NTE Energi sitt anleggsområdet ved Namsvatn dam som skal rustes opp for 200 millioner kroner. Foto: Leif Arne Holme