Knuste ruter i protest mot innvandring

Han knuste ruter på Nav, Levanger Rådhus og Dunya Levanger mat en fredag morgen i februar. Så gjentok han samme runden to uker senere.

Saken oppdateres.

Retten slår fast at ruteknusingen var rasistisk motivert. Nå er den 28 år gamle mannen, bosatt i Levanger kommune, dømt til fengsel i 120 dager.

Knuste ruter tre steder

I løpet av 15 minutter tidlig på morgenen fredag 27. februar knuste 28-åringen først et vindu hos Dunya Levanger Mat i Kirkegata 40 ved å kaste stein gjennom vinduet. Så fortsatte han til flyktningtjenesten i Levanger som holder til i rådhuset, der han også knuste et vindu ved å kaste stein. Til slutt denne morgenen kastet han stein på et vindu hos Nav Levanger i Jernbanegata slik at det også knuste. Alt skjedde mellom klokka 6.15 og 6.30.

Ifølge dommen tok han med seg tre steiner som han plassere ut ved de tre stedene før han gikk en ny runde der han kastet steinene slik at vinduene ble knust. Deretter oppsøkte han Verdal lensmannskontor og meldte fra om det han hadde gjort.

Gjentok ruteknusinngen

To uker senere, søndag 15. mars, gjentok han samme runden og knuste på nytt vinduer på de samme bygningene ved å kaste stein. Denne gangen startet han klokka seks hos Nav Levanger. 6.10 knuste han et vindu hos flyktningtjenesten i Levanger rådhus, og klokka 6.15 knuste han et vindu hos Dunya Levanger Mat. Også denne gangen samlet han steiner som han tok med til lokalene før han kastet dem mot vinduene.

Fredag 1. mai klokka fem kom han seg inn i bygningen til Jaras Eiendom i Jernbanegata ved å knuse to vinduer ved å bruke en planke. Ifølge dommen var formålet med denne ruteknusingen å komme seg opp til kontorene til Nav i etasjen over. Det lyktes han ikke med.

Rasistisk motivert

Inntrøndelag tingrett slår i dommen fast at skadeverkene mot flyktningtjenesten og matbutikken utvilsomt var rasistisk motivert. Retten fant det også skjerpende at han markerte sine holdninger ved å utøve skadeverk mot lokaler som tilhører, eller er etablert for å hjelpe, innvandrere eller flyktninger. 28-åringen er tidligere domfelt flere ganger for vold, seksuallovbrudd og inntrenging i hus.

I retten erkjente 28-åringen at han har gjort det han sto tiltalt for, men han erkjente ikke straffskyld.

Han begrunnet skadeverket med at han ønsket å markere misnøye med Nav som ikke hadde hjulpet ham i en vanskelig livssituasjon. Ruteknusingen ved flyktningtjenesten og matbutikken begrunnet han med at han er misfornøyd med den norske innvandrings- og flyktningpolitikken. I retten ble det opplyst at innehaveren av Dunya Levanger Mat er innvandrer. Tiltalte forklarte i retten at han ikke hadde noe konkret imot de ansatte på disse stredene. Markeringen var av generell art.

Aktor mente tiltalte burde dømmes til fengsel i 90 dager. Retten mente derimot at fengsel i 120 dager var en mer riktig reaksjon.

På forsiden nå