Yrkessjåfør (23) dømt for bildrap etter frontkollisjon

Må betale 220 000 i erstatning til de etterlatte.

Bilen den omkomne satt i ble påført store materielle skader i kollisjonen på E6 i juni 2013. 

Saken oppdateres.

Det var levangermannen Ulf Kjetil Wanderås (51) omkom i ulykken på E6 rett nord for Åsen 27. mai 2013. Den bildrapstiltalte 23-åringen fra Sør-Trøndelag ble selv lettere skadd i kollisjonen.

LES OGSÅ: Mann omkom i kollisjon

Ifølge dommen får 23-åringen redusert straff fordi saken er blitt to og et halvt år gammel før den kommer opp i retten. Derfor er deler av fengselsstraffen på 90 dager gjort betinget.

Ikke bevis for mobilbruk

Det har tidligere vært kjent at mannens mobiltelefonbruk kunne være årsaken til uaktsomhet. Dette var også omtalt i tiltalen i saken.

LES OGSÅ: Sjåfør tiltalt for bildrap etter frontkollisjon på E6

I dommen fra Inntrøndelag tingrett heter det at retten ikke finner det bevist at mannen skrev meldinger på mobiltelefonen da ulykken skjedde, selv om bevisene kan tyde på det. Avlesing fra mannens telefon viser at ordbok og tastatur var aktivt, men retten mener det foreligger usikkerhet om programmet automatisk kan aktiveres og koble seg opp av seg selv.

Retten kommer uansett til at mannen skal dømmes for uaktsomhet.

Bremset ikke

Ulukken skjedde i en slak høyrekurve 3,5 km fra Åsen sentrum. 23-åringen kom kjørende sørfra og var på vei til Levanger. I dommen heter det at tiltaltes vogntog kom over i motgående kjørefelt og kolliderte uten å bremse.

Ifølge dommen var farten på vogntoget trolig 90 km/t da ulykken skjedde. Retten legger likevel til grunn usikkerhet og anslår dem noe lavere, til 84 km/t. Fartsgrensen på stedet er 80 km/t.

Personbilen Wanderås satt i fikk store skader i sammenstøtet. Vogntoget 23-åringen kjørte ble også liggende utenfor veien etter trafikkulykken. Tekniske undersøkelser utført av Statens vegvegvesens eksperter viser at det trolig ikke var tekniske feil på vogntoget som førte til uhellet

Husker ingenting

I retten forklarte 23-åringen at han ikke husker noe fra ulykken. Tiltalte og hans forsvarer, Christian Wiig, hevdet i retten at venstre forhjul på vogntoget kan ha punktert og forårsaket ulykken. I dommen heter det at retten ser bort fra at dette kan ha skjedd før ulykken.

Retten finner det bevist at vogntoget kom over i motsatt kjørefelt "som følge av at tiltalte har hatt oppmerksomheten rettet mot noe annet enn selve bilkjøringen".

Får ikke kjøre bil

Sjåføren er nå dømt til 90 dagers fengsel. Han slipper å sone seksti dager av straffen om han ikke begår nye lovbrudd i prøvetiden på to år.

Mannen er også fradømt førerretten i to år.

ADRESSA PLUSS: Derfor dør folk på nullvisjonsstrekningen

23-åringen ble også dømt til å betale tilsammen ca. 223 000 kroner i erstatning og oppresining til den omkomne levangermannens to barn.

Dommen er enstemmig.

Semitraileren 23-åringen kjørte ble liggende utenfor veien etter kollisjonen. 

Semitraileren 23-åringen kjørte ble liggende utenfor veien etter kollisjonen. 

På forsiden nå