– Det er så mange ting som skjer ute i verden, men som blir glemt og som ikke når frem i media, sier Mona Kveli (15), som er elev i 10. klasse ved Høknes ungdomsskole i Namsos.

Leger uten grenser står bak et skoleprosjekt om verdens glemte humanitære kriser hvor skoleelever landet rundt oppfordres til å lære mer, og spre kunnskap om elendigheten til flest mulig. Kveli og medelevene på ungdomsskolen i Namsos deltok i prosjektet i høst.

- Oppmerksomhet fører til at hjelpen kommer, fastlo nødhjelpskoordinator i Leger uten grenser, Lindis Hurum, i sommer.

Spørreundersøkelse

Kveli og hennes gruppe valgte å ta for seg barn med hiv som ikke får behandling, og malaria, som tar livet av 600 000 mennesker hvert år, ifølge Leger uten grenser. De ordnet blant annet et foredrag for 7.-klassingene ved Høknes barneskole.

– Det fungerte veldig godt, de var interesserte i temaene og stilte mange spørsmål, mye mer enn jeg trodde på forhånd. Vi lagde også en spørreundersøkelse hvor vi var på storsenteret og ungdomsskolen og spurte blant folk om de visste hvor mange som blir smittet av hiv-viruset hver dag. Det var ikke mange som visste det, sier Kveli, og legger til at tallet er rundt 1000 mennesker daglig.

Gruppen lagde også en Facebook-side med informasjon om temaet.

–Fantastisk jobb

Hun og medelevene synes prosjektet har vært både nyttig og lærerikt, og definitivt det mest givende skoleprosjektet de har hatt så langt.

– Vi lærte også mye om jobben Leger uten grenser gjør. Det er helt fantastisk, jeg fikk lyst til å bli med selv, sier skoleeleven.

Trondhjemmer Alexander Buchmann jobber som nødhjelpskoordinator i Leger uten grenser og var i sommer organisasjonens tre skip i middelhavet hvor han jobbet for å redde flyktninger på vei over til Europa.