Vet du hvor mange som blir hiv-smittet hver dag?

Skoleelever i Namsos fordypet seg i krisene vi glemmer.

Engasjert: Skoleelever landet rundt har deltatt i Leger uten grensers skoleprosjekt om verdens glemte humanitære kriser. I Namsos deltok Mari Brøndbo (til venstre), Elias Arnø og Mona Kveli fra Høksnes ungdomsskole. Ruben Alte og Mats André Seem Hovik var også med i gruppa, men var ikke til stede da bildet ble tatt. 

Saken oppdateres.

– Det er så mange ting som skjer ute i verden, men som blir glemt og som ikke når frem i media, sier Mona Kveli (15), som er elev i 10. klasse ved Høknes ungdomsskole i Namsos.

Leger uten grenser står bak et skoleprosjekt om verdens glemte humanitære kriser hvor skoleelever landet rundt oppfordres til å lære mer, og spre kunnskap om elendigheten til flest mulig. Kveli og medelevene på ungdomsskolen i Namsos deltok i prosjektet i høst.

- Oppmerksomhet fører til at hjelpen kommer, fastlo nødhjelpskoordinator i Leger uten grenser, Lindis Hurum, i sommer.

Spørreundersøkelse

Kveli og hennes gruppe valgte å ta for seg barn med hiv som ikke får behandling, og malaria, som tar livet av 600 000 mennesker hvert år, ifølge Leger uten grenser. De ordnet blant annet et foredrag for 7.-klassingene ved Høknes barneskole.

– Det fungerte veldig godt, de var interesserte i temaene og stilte mange spørsmål, mye mer enn jeg trodde på forhånd. Vi lagde også en spørreundersøkelse hvor vi var på storsenteret og ungdomsskolen og spurte blant folk om de visste hvor mange som blir smittet av hiv-viruset hver dag. Det var ikke mange som visste det, sier Kveli, og legger til at tallet er rundt 1000 mennesker daglig.

Gruppen lagde også en Facebook-side med informasjon om temaet.

–Fantastisk jobb

Hun og medelevene synes prosjektet har vært både nyttig og lærerikt, og definitivt det mest givende skoleprosjektet de har hatt så langt.

– Vi lærte også mye om jobben Leger uten grenser gjør. Det er helt fantastisk, jeg fikk lyst til å bli med selv, sier skoleeleven.

Trondhjemmer Alexander Buchmann jobber som nødhjelpskoordinator i Leger uten grenser og var i sommer organisasjonens tre skip i middelhavet hvor han jobbet for å redde flyktninger på vei over til Europa.

Ti glemte kriser

Tsjad: Epidemier og sult, men ingen leger

Malaria, underernæring og meslinger herjer, men Tsjad har bare 500 leger. Samtidig kommer bølger av flyktninger til det kriserammede landet.

Ni millioner utvikler tuberkulose hvert år

Den dødelige sykdommen rammer over hele verden. Mange tilfeller må behandles med giftige medisiner som kan gjøre deg døv, blind og psykotisk.

Pakistan: Hver dag dør 530 nyfødte barn

Underernæring og mangel på leger og jordmødre tar hvert år livet av 194.000 babyer før de er en måned gamle.

Tre av fire i fattige land får ikke mentalhelsehjelp

Millioner av mennesker verden over har ikke tilgang til mentalhelsehjelp. Når en humanitær krise rammer, øker behovet. Det finnes ingen hjelp fra før.

Utrygg abort dreper en kvinne hvert tiende minutt

Halvparten av alle aborter som utføres i verden er livsfarlige. Utrygg abort er en stor årsak til mødredødelighet, som tar livet av 800 kvinner hver dag.

Ingen hjelp i Kongos glemte provins

Befolkningen i Katangaprovinsen har i tiår vært rammet av vold og sykdom. Så godt som ingen hjelpeorganisasjoner jobber i området, og lokalt helsevesen er ikke-eksisterende.

Barn med hiv får ikke behandling

Uten medisiner vil halvparten dø før de fyller to år. Mer penger trengs for å gi medisiner til alle barn med hiv.

Haiti: Helsevesen i ruiner

Den massive strømmen av penger som fulgte jordskjelvet for fem år siden, har ikke gått til helsehjelp. Sykehus står tomme, og kolera tar fortsatt liv.

Den sentralafrikanske republikk: Masseflukt og helsekrise

Masseflukt og mangel på helsehjelp og mat. Etter fjorårets blaff av oppmerksomhet er det borgerkrigsrammede landet i midten av Afrika igjen glemt.

Malaria dreper ett barn hvert minutt

Medisinene finnes. Myggnettene finnes. Likevel dør 600.000 mennesker hvert år.

Kilde: Leger uten grenser

På forsiden nå