Elever mobbes gjennom mobilappen Jodel

Rektor på Ole Vig videregående skole advarer elever mot å sende anonyme meldinger om hverandre.

Saken oppdateres.

Appen Jodel har i det siste vært et problem i skolemiljøet ved Ole Vig videregående skole i Stjørdal. Elever har brukt appen til å spre rykter og sende anonyme meldinger om hverandre.

«Ryktes at XX er homo.» «Ryktes at XX har bestilt masse kondomer i håp om å få sitt første ligg.» er blant meldingene som ligger ute på Jodel. I disse meldingene er eleven navngitt.

- Det jeg synes er veldig problematisk med appen er at det er en anonym avsender. Det meste som ligger der er uskyldig. Men noen elever har snakket med meg og føler seg uthengt. Jeg vil betegne det som trakassering, sier rektor Odd-Inge Strandheim ved Ole Vig videregående skole til Adresseavisen.

- Oppfatter dere det som mobbing?

- Vi ser at det er noen grupper som får gjentatte kommentarer mot seg, så det grenser opp til dette, mener rektoren.

Rektor har nå sendt ut et brev til alle foresatte om appen og bedt dem diskutere dette med ungdommene.

Ordet Fritt: - Jeg er 16 år og dritt lei skolepresset

- Lett å identifisere

- I utgangspunktet kan dette være tenkt som artig og ufarlig erting mellom venner. Jeg og andre ansatte ved skolen har imidlertid snakket med elever som føler seg uthengt gjennom oppslag via «appen». Noen enkeltelever, grupper av elever og lærere som omtales på en negativ måte, er også lett å identifisere, skriver rektoren i brevet til foreldrene.

Skolen skriver at de ikke aksepterer kommentarer som oppfattes som mobbing og trakassering. Skolens ansatte følger med på hva som legges ut, og vil varsle politiet hvis de oppdager overtramp mot enkeltpersoner eller navngitte grupper.

- Vi har foreløpig ikke meldt noen av innleggene til politiet, men vi har en god dialog med politiet, sier rektoren til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Frimurerlogen stenger dørene for ungdomsfester

Møter med elevene

Skolen tar opp problemet i klassene, og skal drøfte det i møter med elevrådet og russestyret.

- Det er sannsynligvis et lite antall personer som legger ut meldinger som er over grensen. Vi ser også at de får reaksjoner som at mange «disliker» meldingene, sier Odd-Inge Strandheim.

Rektoren sier at det særlig i siste uke har vært mye aktivitet på appen. I det siste døgnet har det vært mindre.

- Det virker som om situasjonen har roet seg. Jeg mener likevel at det er viktig å ta en debatt, og at foreldre tar opp dette hjemme. At dette er tatt opp i klassene, og at mange voksne har lastet ned appen og følger med, har nok også hatt en effekt. Da blir det ikke så attraktivt å være der, sier Strandheim.

LES OGSÅ: - Jenter, velg yrkesfag! (Pluss)


Trusler og sextrakassering

Appen Jodel har kommet i søkelyset i flere deler av landet. Flere norske aviser, blant annet Hamar Arbeiderblad, skriver at elever er blitt sextrakassert via appen. I Porsgrunn la noen ut en anonym trussel om en skolemassakre via Jodel. Dette ble meldt til politiet, og to 16-åringer ble pågrepet, skriver lokalavisa Varden.

- Mobbing skal vi ikke ha noe av på skolen

Elevrådsleder Elisabeth Eggen ved Ole Vig videregående skole forteller at det er rykter som spres og skapes med appen blant elevene i Stjørdal.

- Det er blant annet en kamp mellom to av linjene på skolen, som skriver nedsettende ting om hverandre. I tillegg til kommentarer om enkeltpersoner. Mange av elevene oppfatter dette som tull, mens andre tar det til seg og oppfatter det som ubehagelig, forteller hun.

- Vi vil ta det opp. Mobbing skal vi ikke ha noe av på skolen. Det går også an å anbefale de som føler seg utsatt, til å slette appen. Og selvfølgelig oppfordre til å la være å skrive kommentarer, selv om vi ikke kan hindre folk i det, sier Eggen.

Hun oppfatter ellers skolemiljøet på skolen som godt, selv om den ikke scoret høyt på en nylig skolemiljøundersøkelse.

- Vi må også få med de elevene som ikke har det så godt, og tenker på opplegg for å inkludere flere i aktiviteter på fritida, sier elevrådslederen.

LES OGSÅ: Lærere med høy utdannelse betyr lite for elevenes karakterer

LES OGSÅ: Barn blir mobbet på Snapchat (Pluss)

Rektor Odd-Inge Strandheim ved Ole Vig videregående skole. 
        
            (Foto: MARI VOLD)

Rektor Odd-Inge Strandheim ved Ole Vig videregående skole.  Foto: MARI VOLD

På forsiden nå