Julaften nærmer seg med stormskritt, og julehandelen er på topp både i Norge og like over svenskegrensa.

Hos Coop på Storlien har kundene strømmet til fra bussene fra Trøndelag de siste ukene. Det har ført både til høyere omsetning og utfordringer for butikken på grensa.

- Det var helt kaos da jeg var der på onsdag. Jeg kom med bussen, og folk strømmet på. Selv sto jeg i kø i over én time for å hente ut polvarene, sier Margrethe Schmedling.

- Amper stemning

Hun hadde tatt turen opp til Storlien med Thorleifs bussreiser for å ta deler av julehandelen på grensa. Det endte imidlertid med kun halvgjort handel.

- Jeg rakk ikke å handle inne i dagligvarebutikken, så det ble med polvarene jeg hadde bestilt for henting. Det var veldig mange som sto i kø, og jeg opplevde stemninga som amper, forteller Schmedling som etterlyser nå et kølappsystem ved utleveringsdisken for polvarer og tobakk.

Polvarer øker mest

Butikksjef på Coop Storlien, Henrik Weile, sier til Adresseavisen at de har hatt en merkbar økning av kunder i perioden før jul. Det har også gjort utslag på salget, særlig innen alkohol.

Bare innen polvarer har salget økt med 20 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

SE OGSÅ: Sjekk øl-beslaget på Storlien

- For å ta unna alle kundene holder vi åpent en time ekstra på kvelden og henter inn ekstra personell. I tillegg åpner vi alle kassene for å ta unna så raskt som mulig. Men det er umulig å unngå at det blir litt ekstra lange køer på denne tida av året, sier Weile.

Flere bussavganger

Foreløpig ser det likevel ikke ut til at kundene lar vente på seg på Storlien. Daglig leder hos Thorleifs bussreiser, som kjører busser med grensehandlere, sier jula er høysesong for deres del.

- Vi kjører opptil fem busser på hver avgang, og øker med flere busser i uka sammenlignet med ellers, forteller Lars-Marius Lilledal.

Og for deg som har tenkt deg over grensa på handel og ikke vil stå i kø lenge, kan det være verdt å vente noen dager ennå.

- Pågangen pleier å vare til og med 21. desember, da roer det seg. Men frem til da forventer vi høyt trykk fra reisende, sier Lilledal.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Butikksjef på Coop Storlien, Henrik Weile, har opplevd en kraftig økning i omsetningen, men sliter med kapasiteten i førjulstida. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Javad Montazeri/Adresseavisen