Som politimester i Vestfinnmark politidistrikt gjorde Torbjørn Aas gjorde seg bemerket som en frittalende politileder. Aas tok et oppgjør med det han beskrev som «fryktkulturen» i politiet da han sluttet. Foto: Scanpix

Det var torsdag at styret i Helse Nord-Trøndelag ansatte Torbjørn Aas som ny administrerende direktør for Helse Nord-Trøndelag.

45-åringen som opprinnelig kommer fra Steinkjer, får ansvaret for spesialisthelsetjenesten for Nord-Trøndelags om lag 140 000 innbyggere. Han blir øverste administrative leder for rundt 3000 ansatte ved Sykehuset Levanger og Sykehuset Namsos. Etter planen tiltrer Aas stillingen i mars.

Arne Flaat slutter

I slutten av august ga nåværende sjef for Helse Nord-Trøndelag, Arne Flaat (67), beskjed om at han ikke lenger ville være administrerende direktør. Den tidligere bankmannen Flaat kom inn i helseforetaket i 2002 da han fikk en plass i styret.

I starten på 2005 ble Flaat tilbudt stillingen som administrerende direktør, og i mai 2005 hadde han sin første arbeidsdag som øverste administrative leder av helseforetaket.

– Den gang var det rett å få en økonom inn som administrerende direktør. Det var avgjørende å få kontroll på økonomien, sier Flaat til Trønder-Avisa. Han har ikke deltatt i prosessen med å finne sin etterfølger.

Syv på søkerlisten

Det hadde meldt seg syv søkere til stillingen som sjef for Helse Nord-Trøndelag:

Torbjørn Aas (45), Hammerfest, administrerende direktør, Claes Gøran Sellæg (47), Namsos, daglig leder Sverre Quale (59), Trondheim, prosjektdirektør Leif Morten Larsen (49), Oslo, virksomhetsleder Tonje Gausen (23), Inderøy, instruktør og treningsveileder Dag Hårstad (53), Stjørdal, seniorkonsulent.

Flere av de syv har ledererfaring. Torsdag valgte styret i Helse Nord-Trøndelag, ledet av Alf Daniel Moen, å ansette Aas.

Som politimester i Vestfinnmark politidistrikt gjorde Torbjørn Aas gjorde seg bemerket som en frittalende politileder. Aas tok et oppgjør med det han beskrev som «fryktkulturen» i politiet da han sluttet.

Artigste jobben

Aas overtar det Flaat til Trønder-Avisa beskriver som fylkets beste og artigste jobb. – Helse er det viktigste for folk. Jeg er stolt over at vi har et helseforetak som leverer i landstoppen på en rekke indikatorer, sier Flaat.

Helseforetaket har det laveste sykefraværet i landet. Nordtrønderne er også de innbyggerne som har uttrykt størst tillit til at de får god hjelp om de skulle trenge det. Når Flaat nå velger å gi seg som sjef, peker han på arbeidet med langsiktige strategier som en av årsakene.

Trange rammer

De nye direktøren møter også økonomiske utfordringer når han skal begynne i den nye jobben. Flaat fremholder at det blir stramme økonomiske rammer i det regionale helseforetaket. Det skal bygges nytt sykehus i Molde, samtidig som det skal investeres ytterligere i å få på plass elektronisk pasientjournal.

– Samtidig må vi i Nord-Trøndelag kunne bruke midler på vedlikehold, nybygg, investeringer i nytt medisinsk utstyr. Dette er viktig for å sikre rekruttering av dyktige fagfolk, sier Flaat til Trønder-Avisa.