- Det var rimelig heftig, forteller flypassasjer Pål Venås, som var ombord i et Norwegian-fly som måtte returnere til Oslo etter å ha forsøkt å lande to ganger.

- Vi kom inn fra Meråker første gang og det var skikkelig karusell ombord. Etter et forsøk til Piloten fortalte at han har flydd 737 i 14 år og at dette var andre gang han opplevde noe lignende, sier han.

Fikk applaus

Tilbake på bakken på Gardermoen valgte 20-30 passasjerer å gå av flyet fremfor å bli med da det på nytt forsøkte å fly til Værnes.

Da flyet landet like før halv ni var det applaus fra passasjeren ombord, forteller Venås.

- Norwegian fortjener skryt. Det var god informasjon og service, sier han.

Fortsatt åpen flyplass

Adresseavisen får like etter klokken åtte opplyst fra Avinor at seks fly er omdirigert på grunn av de kraftige vindkastene. Flere fly har imidlertid også landet den siste tiden.

- Akkurat nå er forholdene litt bedre. Men noen har valgt å lande andre steder på grunn av kraftige kastvinder i enkelte perioder. Flere av flyene får etterfylt drivstoff og vil på nytt forsøke å lande på Værnes, forteller operativ sjef på Værnes, Thomas Wintervold til Adresseavisen.

- Blåser kraftig

Operativ sjef ved Trondheim Lufthavn Værnes, Thomas Winterwold opplyser i en sms til Adresseavisen klokken sju at vinden har tatt seg opp kraftig de siste timene.

- Med vind fra sør blåser det på tvers av rullebanen og da blir det vel heftig i de verste kastene, skriver Wintervold.

Tidligere onsdag ettermiddag ble det første flyet sendt til Gardermoen.

- Det er snakk om en maskin som var på vei fra Riga til Værnes. Den kom akkurat da det blåste som verst og valgte isteden å gå til Oslo. Den er nå på vei hit, sier Wintervold.

Varerier mye

Like etter klokken fem var det ifølge Avinors nettside flere mindre forsinkelser på fly til Værnes. Det er imidlertid bare snakk om få minutter. Flyavgangene går stort sett etter oppsatt tid.

- Trafikken går stort sett som normalt. Det blåser relativt kraftig, men det er bar rullebane og da påvirker det ikke flytrafikken så mye , sier Wintervold.

Regn med turbulens

Han sier reisende må regne med en del turbulens under innflyging mot Værnes.

- Det kan være urolig under innflyging. Det kan være ubehagelig, men det er godt innenfor sikkerhetskravene, sier han.

I april var Adresseavisens fotograf Christine Schefte på plass for å filme flyene på vei inn til Værnes i vindkastene. Du kan se den spektakulære videoen her: Se de turbulente landingene på Værnes

Værmeldingene tyder imidlertid på at vinden vil avta utover kvelden og natten. Den skal øke på igjen utover dagen nyttårsften.

- Så lenge vi har bar rullebane og god friksjon tåler vi ganske mye vind. Da vil flytrafikken antagelig gå som normalt, sier Winterwold.

Ved de fleste av Avinors lufthavner går trafikken onsdag ettermiddag som normalt.

Pål Venås forteller at flere passasjerer ble igjen i Oslo istedenfor å bli med Norwegians fly til Trondheim for nytt forsøk på å lande på Værnes. - Da vi landet var det som en chartertur på åttitallet. Folk klappet. Foto: Privat