Mandag svarte mannen i trettiårene uten å nøle ja på spørsmålet om han erkjenner straffskyld for tiltalen om grov dyremishandling. Dette er også i tråd med hva han har erkjent overfor politiet i to avhør i fjor.

Ble tatt hånd om

Men namdalingen nektet først inspektørene fra Mattilsynet adgang til det som siden er omtalt som «dødens fjøs». Deretter forlot mannen gården. Mattilsynets personell kontaktet deretter politiet som raskt rykket ut til gården i Fosnes.

Bonden ble påtruffet gående langs veien. Han ble tatt hånd om av helsepersonell før politiet og Mattilsynets folk tok seg inn i fjøset.

Les også: Dyrene gikk mange måneder uten stell

Stor sak

De ble møtt av et forferdelig syn. 92 avmagrede døde storfe i ulike tilstander av forråtnelse lå i grupper eller enkeltvis i driftsbygningen. Enkelte var fortsatt bundet fast i båsene i fjøset.

Les også: Kan få 20 års forbud mot dyrehold

Nå er mannen i trettiårene tiltalt for å ha latt være å gi dyrene for, drikke og stell i perioden desember 2014 til 20. mars 2015 da inspeksjonen skjedde.

Grov overtredelse

- Vi vil anføre at disse dyrene ikke har fått godt tilsyn og stell. Det har tvert imot vært fravær av dette i denne perioden. Siden de ikke har fått tilsyn eller fôr har de sultet eller tørstet i hjel, sier aktor Amund Sand.

Les også: Politiet mener bonden koblet av vannet

Han kaller det en forsettlig handling fra tiltalte siden han var klar over konsekvensene - at dyrene ville lide og dø.

- Det er snakk om en grov overtredelse av straffebestemmelsene i dyrehelseloven, sier aktor.

- Mannen forklarte til lege at han følte seg lettet over at tragedien ble oppdaget, sa aktor Amund Sand i retten mandag. Foto: Frank Cadamarteri
Bertil Smalås er forsvarer for mannen i 30-årene. Foto: Frank Cadamarteri