LO Trondheim støtter kravet om folkeavstemning

LO i Trondheim gir nå sin fulle støtte til kravet om folkeavstemning i forbindelse med en eventuell fylkessammenslåing.

Saken oppdateres.

Det er en tung aktør som nå gir sin fulle støtte til aksjonen «Ja til folkeavstemning» om Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag skal slås sammen til ett fylke. LO i Trondheim er en sammenslutning av 75 fagforeninger som arbeider for at fagforeningene samordner sin faglige og politiske virksomhet.

LES OGSÅ: Starter folkeaksjon for «Ja til folkeavstemming»

Demokrati i praksis

- Det var et enstemmig LO-styre som sent tirsdag kveld valgte å støtte aksjonen. Vi gjør det rett og slett fordi dette er demokrati i praksis. Vi vet også at Fagforbundet her i Trondheim støtter kravet om folkeavstemning i forbindelse med fylkessammenslåingen, sier styremedlem Arne Byrkjeflot i LO Trondheim.

Sp-topp Tomas Iver Hallem i Nord-Trøndelag, som var en av initiativtakerne til folkeaksjonen, er svært glad for støtten de nå får.

- Det er en stor og betydelig støtte. Det er et underliggende ønske fra en stor del av innbyggerne i Nord-Trøndelag om å få være med på å bestemme fremtiden til fylket. Støtten fra LO i Trondheim gir enda større legitimitet til kravet om folkeavstemning i Nord-Trøndelag. Jeg regner med at kravet om folkeavstemning etter hvert også vil forplante seg til Sør-Trøndelag, mener Tomas Iver Hallem.

I Trøndelagsutredningen, som ligger ute til høring, anbefales det å ikke gjennomføre noen folkeavstemning om Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag skal slås sammen til ett fylke. Dette støttes både av Arbeiderpartiet og Høyre i Nord-Trøndelag, som heller vil ha grundige høringer og telefonintervjuer for å lodde stemningen i folket.

LES OGSÅ: Sp driver urent spill om fylkessammenslåing

LES OGSÅ: Vil ha et stort og sterkt Trøndelag

Tror på flertall

- Det er en stor beslutning å slå sammen de to fylkene. Det vil ha store ringvirkninger og er derfor godt egnet for en folkeavstemning, mener Byrkjeflot.

- I Nord-Trøndelag står Senterpartiet så sterkt at de greide å få det til å bli en valgkampsak, mens i Sør-Trøndelag ble saken feid under teppet. Det er veldig vanlig. Når det fattes store beslutninger skal det skjules, og så blir det en sak rett etter valget og det er fire år igjen til neste valg. Jeg tror det er et stort flertall for folkeavstemning. Det vil presse seg frem, det er derfor motstanderne har det så travelt, mener Arne Byrkjeflot i LO i Trondheim.

På forsiden nå