– De er alle pålagt restriksjoner og har fått pålegg om sanering, utslakting, tømming, vask og desinfeksjon av driftsbyggene, opplyser regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet region Midt til Trønder-Avisa.

Totalt seks besetninger har blitt undersøkt for den gule stafylokokkbakterien MRSA (meticillinresistente Staphylococcus aureus) etter at en besetning i Verdal ble bekreftet smittet i forrige uke. To av dem ble bekreftet smittefrie.

Må slakte opp mot 700 griser

Mattilsynet anslår at det er om lag 600-700 griser som må slaktes som en følge av dette. Tilsynet opplyser at det er for tidlig å vite hvor smitten på gården i Verdal har kommet fra.

– Veterinærinstituttet varslet oss om mistanken mandag 11. januar, og prøvene fra den ene gården ble bekreftet fredag. MRSA er en bakterie vi absolutt ikke ønsker skal etablere seg i norske svinebesetninger. Den er ikke farlig for friske mennesker, men dersom den kommer inn i sykehus og andre helseinstitusjoner kan den skape store problemer for folk med svekket helse, sa Knudtsen i forrige uke.

Trist

Regiondirektøren sier at det jobbes med å kartlegge hvor smitten kommer fra.

– Norge er det eneste landet i verden som faktisk prøver å hindre denne bakterien fra å etablere seg i svinebesetninger. Det brukes betydelige ressurser på å bekjempe dette på vegne av folkehelsen, og det er selvfølgelig trist når vi får slike tilfeller.

Smitter mellom mennesker og dyr

Alle MRSA-varianter kan smitte mellom mennesker og dyr. MRSA gir sjelden sykdom hos dyr og friske mennesker. For mennesker som allerede har svekket helse kan MRSA imidlertid forårsake alvorlige infeksjoner.

Stafylokokker er vanlige hos både mennesker og dyr, men enkelte gule stafylokokker har utviklet motstand mot flere typer antibiotika. Disse kalles for MRSA, og den som etablerer seg lett hos dyr, kalles for LA-MRSA.

Sannsynligheten for at mennesker skal bli smittet gjennom å spise svinekjøtt er svært liten. Bakterien finnes hovedsakelig på overflaten av kjøttet og drepes ved varmebehandling.