- Vi kan ikke garantere nødpass på dagen

Fra 15. februar vil nye rutiner for nødpass tre i kraft. Det setter begrensninger for utstedelse av nødpass.

Nye rutiner begrenser mulighetene til å ordne seg nødpass.  Foto: Frank Cadamarteri

Saken oppdateres.

Tidligere kunne alt tjenestepersonell fra politiet utstede nødpass. For reisende som drar fra Trondheim lufthavn Værnes, vil det nå komme flere begrensninger.

- Reisende kan ikke lengre forvente å få ordnet seg nødpass på dagen. Det vil ikke være mulig å utstede nødpass til alle døgnets tider, sier lensmann Marit Helene Stigen ved Stjørdal lensmannskontor.

Færre nødpass

Politidirektoratet har nå besluttet å øke kvaliteten på nødpassene, og har et mål om å utstede færre av dem. Det etter at riksrevisjonen har undersøkt saken. I 2015 ble 620 nødpass utstedt, de fleste fra Trondheim lufthavn Værnes. Det er rekordhøyt, ifølge Stigen. Hun sier en innstramming av rutinene er nødvendig.

- Det er 30 000 pass på avveie i Norge. Vi blir derfor nødt til å forsikre oss om at kvaliteten på utstedelsen av nødpassene er så god som mulig. Vi har grunn til å tro at nødpass i Norge blir brukt til illegal virksomhet. Derfor vil nå kun personell med riktig kompetanse og utstyr ta imot slike henvendelser.

Les også: - Glem nødpass på Værnes

Ingen kø

Den beste måten å unnslippe behovet for et nødpass er å fornye passet ditt. Stigen sier at det for tiden er lite kø på politihuset, og oppfordrer folk til å komme innom for å fornye passene sine.

- Et pass er dessuten gyldig i ti år, mens et nødpass kun gjelder for den ene turen, sier Stigen.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter.

Lensmann Marit Helene Stigen oppfordrer reisende til å sjekke utgangsdatoen på passet. 
        
            (Foto: Kristoffer Furberg)

Lensmann Marit Helene Stigen oppfordrer reisende til å sjekke utgangsdatoen på passet.  Foto: Kristoffer Furberg

På forsiden nå